Перекази на карти – все: відсьогодні українцям урізали права

З 1 жовтня 2024 року в Україні почали діяти нові обмеження на перекази коштів з “картки на картку” для фізичних осіб. Згідно з повідомленням пресслужби Національного банку України (НБУ), відтепер максимальна сума таких переказів становить 150 000 гривень на місяць. Ці обмеження є тимчасовими.

Інформація про можливі зміни з’явилася ще в серпні 2024 року і тепер обмеження офіційно запроваджені. Нацбанк повідомляє, що ці заходи діятимуть протягом шести місяців, після чого обмеження будуть зняті.

Варто зазначити, що нововведення стосуються лише фізичних осіб і не впливають на юридичних осіб. Крім того, перекази між власними рахунками в одному банку також не підпадають під дію цих обмежень.

Існують дві категорії громадян, яких ці обмеження не торкнуться. Першими є волонтери, які відповідають критеріям постанови Кабміну. Другими — фізичні особи, чиї доходи перевищують встановлену суму обмеження і мають підтверджені джерела доходів.

Загалом обмеження зачеплять лише близько 2% клієнтів банківських установ, тому більшість українців цього навіть не помітять, зазначає НБУ.

Причиною запровадження цих обмежень є боротьба з незаконними фінансовими операціями та “відмиванням” грошей. Зловмисники часто використовують підставні рахунки для приховування нелегальних коштів, залучаючи звичайних людей за винагороду для використання їхніх банківських карток у транзитних операціях. Таких осіб називають “дроперами”. Багато хто з них навіть не усвідомлює, що може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

Масштаби проблеми значні: за перші вісім місяців 2024 року два найбільші банки України припинили обслуговування понад 80 000 клієнтів, підозрюваних у співпраці зі зловмисниками. НБУ підраховує, що через картки “дропів” щорічно можуть проходити сотні мільярдів гривень.

Попри тимчасовий характер обмежень, остаточне рішення щодо їхнього скасування стане відомо через півроку.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.