Сьогодні в Україні НБУ запроваджує нові обмеження на карткові перекази: що потрібно знати

Уже з 1 жовтня почали діяти обмеження, яке встановив Національний банк України. Тепер для українців встановлений ліміт на переказ грошей з картки на картку в 150 тисяч гривень.

Як діятимуть обмеження

Обмеження встановлена на пів року і стосуватиметься лише вихідних переказів (на картки інших фізичних осіб), однак за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку.

Слід зазначити, що обмеження щодо кількості транзакцій на місяць було знято банками. Наприклад, в Monobank можна було робити до 150 транзакцій на місяць, тепер цього обмеження немає, головне, щоб сума не перевищувала 150 тисяч гривень в місяць.

Якщо ж перекази все ж перевищують суму 150 тис. грн, однак людина зможе підтвердити прозорість карткових операцій, то на неї не накладатимуть обмеження.

Що буде з рахунками волонтерів

Цей ліміт не застосовуватиметься до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою НБУ.

Яка причина введення обмежень на перекази

У НБУ заявили, що 98% клієнтів банків щомісяця не перераховують більше встановленої суми, тому встановлений ліміт жодним чином не вплине на фінансову діяльність більшості українців.

Аналіз НБУ показує, що даний ліміт повинен допомогти з боротьбою так званих “дроперів”, які продають свої карткові рахунки для відмивання великих сум грошей. Через рахунки одного дропера може проходити мільйони гривень на рік. Хоча банки повинні блокувати підозрілі транзакції, але вони не завжди справляються з цим завданням.

Запроваджений період обмеження строком на шість місяців буде використаний для напрацювання спільних рішень, спрямованих на вирішення цієї проблеми. Надалі Національний банк України зможе скасовувати запроваджені обмеження залежно від ефективності вжитих заходів.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.