Уряд спростив умови пільгової іпотеки «єОселя»

З 19 жовтня молодь до 25 років зможе скористатися іпотекою з початковим внеском не 20%, як раніше, а лише 10%.

Тепер у рамках програми «єОселя» першим внеском за придбання житла можна використовувати сертифікат «єВідновлення». Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Також можливість придбати житло за програмою отримають українці, які вже брали участь у державних житлових програмах, але втратили житло через руйнування або через те, що воно залишилося на тимчасово окупованих територіях. Ці та інші зміни закріплені в постанові Кабінету Міністрів No 939, більшість положень якої набули чинності з 19 вересня.

«Ми спростили процедуру придбання житла для тих, хто втратив оселю або вона була пошкоджена через війну. Крім того, тепер сертифікат “єВідновлення” можна використати як перший внесок для іпотеки за програмою “єОселя”», – зазначила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Інші зміни, ухвалені урядом:
– З 19 вересня стало неможливо придбати житло, яке є пам’яткою архітектури, за допомогою програми «єОселя».
– Для участі у програмі громадянин або члени його родини не повинні були протягом 12 місяців до подачі заявки продавати або дарувати нерухомість, загальна площа якої, разом із уже наявним житлом, перевищує норми програми.
– Дозволено придбання майнових прав на приватні будинки ще на етапі будівництва.
– Протягом перших 10 років іпотечна ставка становитиме 3% або 7% річних, залежно від категорії учасника. Починаючи з 11-го року, ставка зросте до 6% або 10%. Це рішення дозволить швидше повертати іпотеку й виділяти кошти на нові кредити. Ці зміни не торкнуться вже наданих кредитів за програмою «єОселя». Однак і нові учасники програми не відчують великого фінансового навантаження, оскільки через 10 років виплата за кредитом та відсотки скоротяться вдвічі.

Також передбачено інші зміни, які набудуть чинності пізніше. Наприклад, з 19 жовтня молодь до 25 років зможе отримати іпотеку із внеском від 10%, а не 20%.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.