Мобілізація до 25 років: що змінилося і хто може потрапити на фронт

Командування Сухопутних військ України ухвалило директиву, яка забороняє мобілізацію чоловіків віком до 25 років, що мають статус “обмежено придатних”. Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко. Тепер такі особи, яких раніше намагалися мобілізувати, можуть посилатися на пункт 1.1 директиви МД КСВ 116/2/1/21409 від 19 вересня 2024 року.

Юристів цікавило, чому раніше мобілізували молодих людей до 25 років і як нові правила впливають на цю категорію чоловіків. Адвокатка Таміла Алексик пояснила, що на початку повномасштабного вторгнення у законодавстві існувало поняття “обмежено придатний”, яке надавалось людям з певними медичними проблемами. Деякі громадяни спеціально отримували цей статус, щоб уникнути призову.

Згодом законодавство змінилося, але люди зі статусом “обмежено придатних” залишалися військовозобов’язаними, навіть якщо їм не було 25 років. Це призвело до правової колізії, коли таких осіб все ж мобілізували, хоча вони за віком не підлягали призову.

Прикладом стала ситуація на Закарпатті, де намагалися мобілізувати 22-річного хлопця зі статусом “обмежено придатний”. Незважаючи на вік, його намагалися призвати через наявність цього статусу, що свідчить про правові недоліки.

Щоб вирішити це питання, Кабінет міністрів затвердив директиву, яка забороняє мобілізацію осіб до 25 років, незалежно від їхнього медичного статусу. Тепер єдиним критерієм для мобілізації залишається вік – чоловіків призиватимуть лише після досягнення 25-річного віку.

Адвокатка зазначила, що у її практиці подібних випадків мобілізації через статус “обмежено придатний” не було, але ситуація на Закарпатті стала показовою та вимагала негайного вирішення. Вона також звернула увагу на те, що зараз важливо мати при собі документи або контакти адвоката, щоб уникнути примусової мобілізації під час перевірок на вулицях.

Щодо осіб, які вже були мобілізовані до ухвалення директиви, їм поки що не обіцяють демобілізацію, оскільки вони вже отримали статус військовослужбовців. Аби вирішити це питання, ймовірно, доведеться звертатися до суду, адже закон не має зворотної дії.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.