Долар подорожчає найближчим часом: аналітики бачать тут «змову НБУ»

Національний банк України припустився значного послаблення гривні, ніж це було в попередні тижні, хоча для таких вагань особливих причин на валютному ринку не було. Найімовірніше, це «розвідка боєм». Про це йдеться у повідомленні інвесткомпанії ICU.

Різке коливання курсу відновиться

«Загальний баланс на ринку змінився трохи, але НБУ цього разу дозволив гривні слабшати. Дії НБУ виглядають як спроба перевірити реакцію ринку на відносно різке коливання курсу. Ми очікуємо, що регулятор поступово відновить ослаблення гривні наступних тижнів», — зробили висновки із нинішньої ситуації аналітики ICU.

Як зазначають аналітики:

  • Загальний дефіцит валюти на ринку минулого тижня (за підсумками чотирьох робочих днів) зменшився на 28%, а якщо скоригувати його на потенційний разовий попит минулого тижня, зріс лише на 5% – чиста купівля валюти зменшилася до $464 млн.
  • Клієнти банків (юрособи) за чотири робочі дні минулого тижня не змінили обсяг продажу валюти, а купівлю знизили на 16%. Таким чином, чисте придбання валюти в цьому сегменті знизилося на 42% до $265 млн. У роздрібному сегменті валютного ринку чисте придбання валюти зросло на 7% до $198 млн.
  • Загалом за тиждень НБУ продав валюти в еквіваленті $746 млн, що лише на 5% менше, ніж за попередній тиждень ($782 млн). Минулого тижня НБУ валюту не купував, а тижнем раніше придбав $0,6 млн.

З початку 2024 року НБУ купив $119 млн, а продав $21 282 млн.
Офіційний курс гривні за підсумками минулого тижня послабився на 0,7% до 41,32 грн/$, а готівковий долар у системно важливих банках подорожчав на 0,5% до 41,1-41,6 грн/$.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.