Через тиждень на українців чекає обмеження на перекази між картами: що зміниться

Через тиждень вступає в силу тимчасовий ліміт на перекази фізичних осіб “з картки на картку”.

Так, з 1 жовтня 2024 року Національний банк України встановлює тимчасовий – на 6 місяців – ліміт на перекази фізичних осіб з картки на картку (відомих також як P2P або C2С).

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Яким буде ліміт і кого він не торкнеться

Як зазначили в Національному Банку України (НБУ), ліміт на перекази між фізичними особами “з картки на картку” становитиме 150 тисяч гривень на місяць.

Дане обмеження дозволить уникнути використання платіжної інфраструктури в незаконних цілях. Обмеження стосується лише вихідних переказів – для всіх рахунків клієнтів, відкритих в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб – підкреслили в НБУ.

При цьому дане обмеження не діятиме:

  • до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним відповідною постановою;
  • до осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження;
  • у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку;
  • до переказів юридичних осіб.

Не обмежуватимуться також операції за реквізитами IBAN.

«За даними НБУ, 98% клієнтів банків не перераховують більше 150 тисяч гривень на місяць, тому встановлений ліміт жодним чином не вплине на фінансову діяльність більшості українців», – уточнили в НБУ.

Нагадуємо, що раніше економіст Олег Пендзин розповів, що дане обмеження не є серйозною перешкодою для тих, кому потрібно переказувати великі суми. Адже цей ліміт застосовується лише до переказів між картками одного банку. Оскільки громадяни можуть мати картки в кількох банках, вони можуть фактично подвоїти чи навіть потроїти цей ліміт, переказуючи по 150 тисяч гривень з кожної картки в кожному банку.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.