“Київстар” підвищив швидкість мобільного інтернету в 17 містах

Найбільший український оператор мобільного зв’язку “Київстар” відключив застарілу технологію 3G у 17 містах, що дозволило збільшити швидкість мобільного інтернету в середньому на 62%, про це повідомила пресслужба компанії.

У рамках проекту “Київстар” тестує переналаштування радіочастотного спектра 2100 МГц, який раніше використовувався для 3G. Ці частоти тепер переводять на 4G. Як результат, у містах де проводилося тестування, 3G тимчасово недоступний, але спостерігається значне підвищення швидкості інтернету. Пресслужба компанії повідомила, що тестування в 17 містах України дало неочікувано позитивні результати, зокрема значне покращення швидкості мобільного інтернету на основі технології 4G.

Зокрема, у Сумах швидкість інтернету зросла на 63%, у Коломиї – на 42%, у Луцьку – на 46%, а в Ніжині – на 64%. Загалом у тестуванні взяли участь близько 6% клієнтів оператора.

Цей проєкт є частиною підготовки мережі до впровадження 5G в Україні. Для цього необхідно звільнити частоти від старих технологій, таких як 2G і 3G.

“Київстар” разом з іншими операторами мобільного зв’язку в Україні вже впроваджує програму “3G Sunset”, яка передбачає поступове відключення 2G та 3G для забезпечення частот для 4G і 5G. Першими містами, де було проведено тестування, стали Суми та Коломия. Пресслужба уточнила, що тестовий період для заміни застарілих технологій триватиме до кінця 2025 року.

Президент “Київстар” Олександр Комаров зазначив, що частоти в діапазоні 2100 МГц (1935-1950/2125-2140 МГц) раніше використовувалися для 3G. Однак під час воєнного стану ці частоти були дозволені для використання під LTE (4G), що забезпечує вищу швидкість і пропускну здатність мережі.

Комаров також сподівається, що після запланованого на 11 листопада аукціону з розподілу частот, діапазон 2100 МГц стане нейтральним і зможе офіційно використовуватися для LTE.

За даними пресслужби, вже 56% європейських операторів мобільного зв’язку відмовилися від 3G, а ще 42% планують зробити це до 2025 року.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.