Для стимулювання «єОселі» Укрфінжитло пропонує запровадити більш гнучкі умови

Для стимулювання державної програми пільгової іпотеки «єОселя» на національному рівні розглядаються зміни, зокрема зниження віку будівель до трьох років та впровадження більш гнучких умов для окремих регіонів і категорій інвесторів. Про це повідомив голова правління Української фінансової житлової компанії (Укрфінжитло) Євген Мецгер.

«Можливі зміни в умовах програми очікуються вже через місяць», — заявив Мецгер, говорячи про перспективу подальших оновлень, частина яких вже набула чинності з 19 вересня.

Останні зміни

Згідно з постановою Кабміну No 939 від 16 серпня, у програму «єОселя» було залучено Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло). Як зазначив Мецгер, фонд вже акредитовано як партнера програми. «Зараз ми вирішуємо технічні та юридичні деталі. Сподіваємось, що через декілька місяців зможемо розпочати роботу», — додав він.

Серед можливих змін у найближчій перспективі — зменшення віку будівель, на які можна отримати кредит, з 10 до трьох років. Мецгер пояснив, що акцент робиться на первинне житло через його переваги: безпека, нові стандарти з укриттями та енергоефективність. Окрім того, будівництво нового житла матиме значний економічний ефект.

Розширення кількості банків-партнерів

Наразі в програмі беруть участь 11 банків. За словами Мецгера, оптимальним є збільшення кількості партнерів до 15. Він також зазначив, що чотири банки зараз покривають 80% заявок, і серед можливих нових партнерів — OTP Bank, перший іноземний банк, який виявив зацікавленість у державній іпотеці.

Коригування умов для окремих регіонів

Мецгер також повідомив про можливе коригування вимог до житла в залежності від регіону. Для більшості регіонів країни планується акцент на первинному ринку, але в регіонах, наближених до фронтових, залишатимуть можливість кредитування інших проєктів. Також для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) планується залишити можливість кредитування житла у будівлях до 10 років, тоді як для інших категорій вік будівель обмежуватиметься трьома роками.

Для ВПО Укрфінжитло планує тісніше співпрацювати з Держмолодьжитлом, яке має досвід у реалізації цільових програм для цієї категорії.

За даними Укрфінжитла, станом на 19 вересня 2024 року завдяки програмі «єОселя» 12 884 сім’ї придбали житло на суму понад 20,6 млрд грн.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.