Мобілізація “Укрпоштою”: хто першим отримає повістку та які виникнуть проблеми

Адвокати прогнозують, що скоро вся країна буде засипана повістками і адміністративними провадженнями щодо чоловіків, які будуть уникати військового обліку.

Тепер повістки будуть автоматично генеруватися через Реєстр військовозобов’язаних і передаватися на сервери Укрпошти, де вони в свою чергу повинні будуть їх роздрукувати та за допомогою рекомендованого листа вручити військовозобов’язаній особі. Що не так із новим способом роздавати повістки, з’ясовував ТСН.ua.

Хто першим отримає нову повістку

За словами адвокатки Таміли Алексик, дані для генерації повісток, найімовірніше, були отримані з відкритих реєстрів і “Дії”, до яких є доступ у Міноборони.

І першими їх отримають ті військовозобов’язані, які оновили свої дані до 16 липня, адже інформація про них є в ТЦК та СП і їх не потрібно шукати.

Повістки будуть формуватися за допомогою Реєстром військовозобов’язаних і розсилатися Укрпоштою, ТЦК не буде брати безпосередньої участі в цьому.

Також юристка зазначила, що часи коли повістка вважалася врученою тільки коли особа підписала її – минули.

В Кабміні вирішили підійти до питання ухилення від мобілізації більш відповідальніше і в постанові №560 внесли багато змін. Сама головна з них, що повістка поштою вважається врученою навіть в тому випадку, якщо чоловік знаходиться за кордоном і не отримував її особисто в руки. Для цього представнику пошти потрібно прийти за місце проживанням військовозобов’язаного і спробувати вручити йому рекомендований лист з повісткою. Якщо ніхто не відкриває двері, представник пошти ставить спеціальну відмітку і відправляє лист з повісткою назад в ТЦК. Така повістка вважається як належно врученою – розповіла Таміла Алексик.

Юристка вважає, що надсилання повісток рекомендованими листами через “Укрпошту” спричинить багато проблем для українців.

Адже такий порядок вручення повісток не враховує важливих обставин, які можуть виникати у громадян.

Чоловіку можуть надіслати повістку поштою за місцем реєстрації, де він дійсно проживає. Та людина в цей час може бути у відрядженні, чи у лікарні. А коли повернеться додому, то вже буде вважатись ухилянтом.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.