Мобілізація по-новому: що загрожує за незаконний перетин кордону

Чоловіки, намагаючись покинути Україну, щоб уникнути мобілізації, часто вдаються до незаконних методів, піддаючи себе смертельній небезпеці. З початку повномасштабної війни 41 українець втопився у річці Тиса на Закарпатті під час спроби нелегально перетнути кордон. Проте деяким все ж вдається успішно залишити країну.

Виникає питання: що чекає на тих, хто зміг перетнути кордон, попри заборону? Чи можуть вони повернутися в Україну, і чи будуть нести адміністративну або кримінальну відповідальність? Про це розповіла адвокатка Марина Бекало.

Відповідальність за незаконний перетин кордону

За перетин кордону поза офіційними пунктами пропуску, без належних документів, з використанням фальшивих документів або документів з неправдивими даними, або без дозволу відповідних органів передбачена адміністративна відповідальність згідно зі статтею 204-1 КУпАП. Це може бути штраф від 3400 до 8500 гривень або адміністративний арешт на 15 діб.

Повернення без наслідків

Щодо осіб, які повертаються до України після незаконного виїзду, на пунктах пропуску представники Державної прикордонної служби складатимуть адміністративні протоколи для притягнення їх до відповідальності. Згідно зі статтею 38 КУпАП, адміністративні санкції можуть бути застосовані протягом трьох місяців з моменту виявлення правопорушення, але не пізніше ніж через рік після його вчинення.

“Але навіть якщо особа повернеться через рік чи більше, протоколи все одно будуть складені. Уникнути штрафу через строки накладення адміністративного стягнення можна лише в судовому порядку”, – зазначила Марина Бекало.

Ті ж, хто виїхали через офіційні пункти пропуску як волонтери, спортсмени, актори або артисти, або за відрядженням з визначеними строками повернення, але не повернулися, не підпадають під адміністративну відповідальність.

“КУпАП не передбачає жодних санкцій за такі порушення”, – підсумувала адвокатка.

Також читайте:

Скільки чоловіків “залягли на дно”, щоб уникнути мобілізації.

Статистика по СЗЧ та дезертирам в Україні: скільки кримінальних проваджень.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.