Київстар, lifecell та Vodafone розповіли до чого готовитись зимою

Київстар, lifecell та Vodafone розповіли про підготовку до можливих блекаутів.

Українські мобільні оператори активно готуються до можливих відключень електроенергії, повідомляє Суспільне.

Згідно з розпорядженням, до 1 лютого 2025 року мобільні оператори мають забезпечити роботу мережі без світла протягом 10 годин. Однак, за словами начальника управління розвитку мобільного інтернету Мінцифри Станіслава Прибитика, жоден оператор не встигає повністю виконати ці вимоги.

Найбільший в Україні оператор «Київстар» налічує близько 15 000 ключових станцій. Директор мобільного оператора Київстар Олександр Комаров розповів Суспільному, що 60% їхніх майданчиків можуть працювати без світла понад 4 години, а 40% – 2-3 години.

В планах компанії до кінця року забезпечити понад 4 години автономності для всієї мережі та 6 годин для окремих частин мережі. Це ті цифри, які ми можемо досягнути – розповів Комаров

В lifecell кажуть, що вони мають понад 10 тисяч ключових станцій по країні. Більше половини з них оснащені новими літієвими батареями, які можуть підтримувати роботу базової станції близько 4 годин на одному заряді.

Крім того, lifecell підключив понад 1700 базових станцій до генераторів — це техніка партнерів. Завдяки такому живленню можна тривалий час підтримувати роботу обладнання після виснаження батарей, проте про безперебійний і швидкий мобільний інтернет за таких умов не йдеться.

Vodafone Україна має «десятки тисяч» базових станцій, розповіла директор з комунікацій Вікторія Рубан. Усі вони обладнані новими літієво-феромно-фосфатними акумуляторами. Понад 50% станцій зможуть працювати без світла 4-6 годин, залежно від навантаження.

Основними проблемами, з якими стикаються оператори, є: великі фінансові інвестиції, час на пошук і встановлення обладнання, обмеження щодо розміщення генераторів, потреба в додатковому персоналі та проблеми мобілізації працівників.

Незважаючи на ці виклики, оператори продовжують працювати над підвищенням автономності своїх мереж. Vodafone планує інвестувати 10 мільярдів гривень у 2024-2025 роках, “Київстар” – 1,4 мільярда гривень з планами на додатковий мільярд, а lifecell вже вклав 1 мільярд гривень в альтернативні джерела енергії.

Також читайте:

Київстар, Vodafone і Lifecell вирішили порадувати українців дешевими тарифами.

Lifecell, Vodafone та Київстар: що пропонують мобільні оператори до 350 гривень.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.