Стало відомо скільки годин Київстар, lifecell, Vodafone зможуть працювати без світла

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері електронних комунікацій (НКЕК), зобов’язала всіх мобільних операторів до 1 лютого 2025 обладнати свої станції зв’язку додатковими джерелами живлення, щоб гарантувати користувачам 10 годин роботи мережі без світла.

Мобільні оператори заявили, що дані вимоги неможливі і розповіли, що в середньому зараз вони готові тільки до чотирьох годин роботи без світла.

Наскільки готова мережа “Київстар”

Директор “Київстару” Олександр Комаров розповів, що в них є приблизно 15 тисяч ключових станцій, які забезпечують звʼязок. На них розміщені базові станції — приблизно по чотири на кожному такому майданчику. Середнє споживання одного — 6-8 кВт на годину.

Щоб забезпечити безперервну роботу базових станцій протягом 10 годин потрібні значні ресурси. Наш поточний стан: 60% майданчиків можуть працювати більше 4 годин без світла, а 40% майданчиків можуть працювати 2-3 години. Мета, яку ми поставили перед собою – це робота всієї мережі 4- 6 годин у разі блекаутів – каже Комаров

Також він додав, що виконати вимоги НКЕК на безпереривну роботу до 10 годин у разі відключення електроенергії поки неможливо. Основні фактори це недостатньо часу на встановлення додаткових джерел живлення, а також відсутність фахівців з обслуговування акумуляторних батарей і генераторів.

За приблизними підрахунками, необхідно буде найняти пару тисяч додаткових працівників, які повинні обслуговувати генератори та акумулятори, яких не можна забронювати, що робить цей процес дуже важким – зазначив Комаров

Яка готовність lifecell

В lifecell кажуть, що вони мають понад 10 тисяч ключових станцій по країні. Більше половини з них оснащені новими літієвими батареями, які можуть підтримувати роботу базової станції близько 4 годин на одному заряді.

Крім того, lifecell підключив понад 1700 базових станцій до генераторів — це техніка партнерів, а також стаціонарні і мобільні генератори. Завдяки такому живленню можна тривалий час підтримувати роботу обладнання після виснаження батарей, проте про безперебійний і швидкий мобільний інтернет за таких умов не йдеться.

«Більшість наших користувачів можуть спілкуватися під час планових і аварійних відключень електроенергії. Звичайно, якість зв’язку в ці періоди не порівняти зі стандартною ситуацією, коли є електроенергія, тому що мережі операторів зв’язку будуються зі стаціонарними джерелами живлення. підтримка автономних джерел – фактично це форс-мажорна ситуація», – йдеться в повідомленні служби новин lifecell.

Як до відключень підготувався Vodafone

Директор з комунікацій Vodafone Україна Вікторія Рубан зазначила, що в Україні компанія має «десятки тисяч» базових станцій. Тільки в Київській області близько 2,5 тисячі.

Усі базові станції оснащено новими літій-залізо-фосфатними акумуляторами, які мають тривалий термін служби та швидку зарядку (трохи більше години). Більшість станцій (у Vodafone говорять про понад 50%) зможуть працювати без світла 4-6 годин. Тривалість залежить, зокрема, від кількості активних користувачів у мережі та від того, наскільки інтенсивно вони використовують з’єднання.

Окрім акумуляторів, Vodafone також розглядає можливість встановлення дизель-генераторів на ключових об’єктах зв’язку та намагаються зарезервувати електроживлення на найважливіших об’єктах.

Також читайте:

Київстар, Vodafone і Lifecell вирішили порадувати українців дешевими тарифами.

Lifecell, Vodafone та Київстар: що пропонують мобільні оператори до 350 гривень.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.