“Укрпошта” і “Нова пошта” будуть надавати банківські послуги

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив у Telegram про новий законопроєкт, який спрямований на створення правових підстав для появи на українському ринку фінансових послуг нових гравців – банків фінансової інклюзії. Ці банки працюватимуть на основі обмеженої банківської ліцензії.

За словами Гетманцева, такі ліцензії будуть видаватися для забезпечення доступу до фінансових послуг у зонах близьких до бойових дій, на звільнених територіях, а також у віддалених або малонаселених районах, зокрема в гірських регіонах.

Як пояснив депутат, компанії, які мають широку присутність по всій території України (наприклад, “Укрпошта”, “Нова Пошта” та інші поштові оператори чи небанківські фінансові установи), зможуть отримати обмежену банківську ліцензію. Це дозволить їм надавати банківські послуги в регіонах, де бракує банківських відділень або вони відсутні.

Крім того, за бажанням, існуючі банки можуть замінити свою повну банківську ліцензію на обмежену і зосередитися на наданні обмежених фінансових послуг.

Цей законопроєкт розроблено на виконання оновленого Меморандуму з МВФ, у якому український уряд взяв на себе зобов’язання створити спеціалізовану систему банківської діяльності для забезпечення швидкого доступу до фінансових послуг, використовуючи наявну поштову інфраструктуру, особливо у регіонах, постраждалих від війни.

“Укрпошта” планує надавати банківські послуги

Раніше державна компанія “Укрпошта” планувала придбати найменший банк України – “Альпарі Банк”. Антимонопольний комітет у 2022 році надав дозвіл на цю угоду, і “Укрпошта” досягла домовленості про купівлю банку за 260 мільйонів гривень. Однак, проти цієї угоди виступив Національний банк України (НБУ), оскільки уряд обіцяв МВФ зменшити державну частку на банківському ринку, а не збільшувати її. Через це НБУ не затвердив купівлю і повернув “Укрпошті” пакет документів без прийняття рішення у травні 2023 року.

У результаті “Альпарі Банк” добровільно відмовився від банківської ліцензії, і НБУ виключив його з реєстру банків.

Водночас, у травні 2023 року державі передано контрольний пакет акцій “PINbank” (88,89%), конфіскованих у російського мільярдера Євгенія Гінера, президента московського футбольного клубу “ЦСКА”.

У грудні 2023 року генеральний директор “Укрпошти” Ігор Смілянський висловив зацікавленість у передачі “Укрпошті” акцій PINbank, проте Нацбанк знову виступив проти цього.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.