Українцям показали зарплати чиновників: вище у 2,5 рази

Українцям розкрили інформацію про доходи чиновників, повідомляє «Економічна правда» з посиланням на дані Мінфіну.

У липні 2024 року зарплати державних службовців у центральних органах влади суттєво зросли, досягнувши в середньому понад 50 тисяч гривень. Це у два з половиною рази більше, ніж середня заробітна плата по країні. Особливо помітно підвищилися доходи спеціалістів — за перші шість місяців 2024 року їхня середня зарплата збільшилася на 50% і досягла 40 тисяч гривень.

Найвищі доходи серед держслужбовців зафіксовані у Міністерстві економіки. З початку року середній дохід фахівців там зріс удвічі — з 38 000 до 77 000 гривень. Якщо враховувати також керівний склад, то середня зарплата в Мінекономіки досягла 103,7 тисячі гривень.

Серед інших центральних органів влади найбільше заробляють співробітники НКРЕКП (Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг) — їхній середній дохід становить близько 101,7 тисячі гривень.

Значне зростання зарплат також відбулося в інших міністерствах. Зокрема, працівники Міністерства юстиції, Міністерства фінансів і Міністерства цифрової трансформації зараз отримують понад 50 тисяч гривень на місяць, що приблизно в півтора рази більше, ніж раніше.

До 2024 року в центральних органах влади фактична кількість держслужбовців, яку визначив Кабмін, складала 110 тисяч осіб, хоча штатний розклад передбачав 147 тисяч. У держбюджеті на 2023 рік були закладені кошти для оплати праці 147 тисяч службовців, включно з преміями та надбавками, хоча багато посад залишалися вакантними. Основний оклад становив лише 30% від загальної зарплати, а 70% припадало на різні премії та бонуси.

З 2024 року уряд провів реформу системи оплати праці у центральних органах влади, змінивши співвідношення: тепер 70% зарплати складає основний оклад, а премії — не більше 30%. Оклади стали більш рівномірними для однакових посад у різних органах влади.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.