Повістка у поштові скриньці не вирок: коли можна не реагувати на виклик до ТЦК

В Україні, під час дії воєнного стану, чоловіки призовного віку можуть отримати повістку не тільки на вулиці або на роботі, але й у власному домі. Проте не всі знають, які правила відправлення повісток поштою, і коли їх можна проігнорувати без загрози покарання.

У яких випадках повістка недійсна?

Іноді буває, що повістка не доходить до адресата і залишається в поштовій скриньці протягом тижнів. У такій ситуації людина може не знати про виклик до військкомату і відповідно, не може з’явитися у зазначений час. Чи вважається в цьому випадку призовник ухилянтом і чи загрожує йому покарання?

Юристи системи безоплатної правової допомоги пояснюють, що згідно із законодавством України, місце вручення повістки не має значення: її можуть вручити на роботі, на вулиці, в громадських місцях або вдома. Однак, для того, щоб повістка мала юридичну силу, її потрібно вручити особисто в руки адресату, і він повинен підписати документ.

Якщо ж повістку залишили в поштовій скриньці або під дверима, вона не є дійсною. У такому випадку ігнорування цього документа не спричинить до адміністративної, чи кримінальної відповідальності.

У випадку, якщо повістка була відправлена замовним листом і отримувач особисто підписався за її отримання, вона стає дійсною. Якщо за повістку підписався родич чи сусід, вона втрачає юридичну силу.

Коли можна не реагувати на повістку?

Якщо ви знайшли повістку у поштовій скриньці або під дверима, ви маєте право її проігнорувати і не з’являтися за викликом до ТЦК. Без вашого підпису вона не вважається врученою, і ви не будете притягнуті до відповідальності за неявку.

Відлік терміну, протягом якого військовозобов’язаний має з’явитися до військкомату, починається тільки після того, як він підпише повістку. В усіх інших випадках, згідно з постановою Кабінету Міністрів, така повістка вважається не врученою.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.