Нові “сюрпризи” для ухилянтів: адвокат розповів, що загрожує за неявку до ТЦК

Сьогодні штраф за порушення правил військового обліку представники ТЦК можуть виписувати заочно.

В Україні уже почалася розсилка повісток поштою. Що потрібно знати громадянам та в яких випадках вона буде рахуватися врученою розповів адвокат Руслан Ткаченко.

За словами адвоката, в постанові №560 дали роз’яснення, що повістка поштою буде врученою в наступних випадках:

  • день отримання рекомендованого листа особою, про що є підтверджувальний документ від поштового оператора;
  • день проставлення позначки про відмову отримати лист чи день проставлення позначки про відсутність особи за адресою зареєстрованого чи фактичного місця проживання особи, якщо ця особа не повідомила ТЦК і СП іншої адреси місця проживання.

Тобто, навіть якщо людина перебуває за кордоном і не оновила дані, представник пошти спробує вручити повістку військовозобов’язаному за останнім місце реєстрації. Ну як ми розуміємо, військовозобов’язаного не буде на місці, в такому випадку представник пошти ставить відмітку про неможливість вручення рекомендованого листа з повісткою і відправляє його назад в ТЦК. Така повістка вважається такою, як належно врученою. Після чого у чоловіка є 14 днів, щоб з’явитися у військкомат – розповів адвокат

Також він додав, якщо чоловік протягом 14 днів не з’явиться у військкомат, то на нього будуть накладені штрафні санкції, а саме: штраф на суму 17 – 25, 5, а також подано в розшук.

Не слід забувати, що у сьогоднішньому законодавстві повістку поштою чоловіку можуть надсилати кожні 2-3 місяці. І кожне ігнорування такої повістки буде рахуватися за нове порушення військового обліку, що в свою чергу карається новим штрафом” – зазначив адвокат

Адвокат підкреслив, якщо не сплатити штраф протягом 15 днів, то він передається до виконавчої служби для примусового стягнення і автоматично подвоюється. Наприклад, чоловік отримав постанову про штраф на 17 тисяч гривень від ТЦК і він не сплатив його протягом 15 днів, то штраф передається у виконавчу службу і уже становитиме 34 тисячі гривень. Також слід врахувати сплату виконавчого збору та судових витрат, а це ще приблизно 3 000 гривень, тому кінцева сума штраф становитиме 37 тисяч гривень.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.