Українці активно беруть квартири через “єОселя”: які зміни відбулися в програмі

Українці активно оформляють іпотеку за програмою «єОселя», особливо на первинному ринку житла.

Як розповіла перша заступниця голови правління “Глобус Банку” Олена Дмітрієва, за останні кілька місяців значно зросла кількість іпотечних кредитів на житло, що будується: на початку року в загальній кількості виданих кредитів частка первинного ринку не перевищувала 2,6%, а вже на середину серпня вона становила понад 8,1%.

За її прогнозами, до кінця 2024 року загальна кількість виданих кредитів на придбання житла на первинному ринку за програмою “єОселя”, може перевищити 1 тисячу, що свідчитиме про значне посилення ролі первинного ринку в національній іпотечній схемі.

Експертка також розповіла про п’ять основних змін у програмі «єОселя», які почнуть діяти 16 серпня 2024 року. Зокрема, це:

  1. Для молоді до 25 років умови участі в програмі більш м’які: перший внесок по кредиту зменшується вдвічі – з 20% до 10%.
  2. Сертифікати “єВідновлення”, що компенсують збитки громадян за зруйноване та пошкоджене майно, можна використати, як початковий внесок за іпотечним кредитом в програмі “єОселя”.
  3. Умови участі в програмі ВПО поширюються на найближчих родичів до першого ступеня споріднення.
  4. Кандидат до участі в програмі потенційно може отримати кредит в разі, якщо він не відчужував майно протягом 12 місяців до подання заявки на кредит, сумарна площа якого разом із площею житла, яке є у власності сім’ї, не перевищує 52,5 м2 для сім’ї з однієї особи та додатково 21 м2 на кожного наступного члена родини. Водночас не розглядатимуться об’єкти житлової нерухомості, які сильно пошкоджені чи зруйновані внаслідок бойових дій або розташовані на тимчасово окупованій території.
  5. Зміни відсоткової ставки по іпотеці: загальна ставка 7% діятиме протягом перших 10 років, потім вона збільшується до 10%. Для окремих категорій громадян (військовослужбовці, вчителі, медичний персонал тощо) ставка погашення кредиту становить 3% протягом перших 10 років, а потім зросте до 6%.

Умови участі громадян у програмі “єОселя” суттєво розширено: зокрема це стосується зниження початкового внеску для молоді, а також найближчих родичів тимчасово переселених осіб. Однак, зважаючи на економічна ситуація (особливо зростання інфляції), відсоткове навантаження теоретично зросте, що може стати стимулом для позичальників достроково погашати кредити“, — зазначила Дмітрієва.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.