Нацбанк зробив заяву з приводу блокування карток за перевищення витрат

Національний банк України спростував інформацію, поширену деякими українськими ЗМІ, про нібито встановлення лімітів на вхідні перекази на картки клієнтів та блокування карток через перевищення цих лімітів. У НБУ підкреслюють, що ця інформація не відповідає дійсності.

Заява НБУ опублікована на їх офіційних інтернет-ресурсах.

Національний банк запевнив, що не буде жодного блокування карток через перевищення задекларованих клієнтом доходів. “Наразі медіа та телеграм-канали поширюють недостовірну інформацію про те, що НБУ нібито планує встановити ліміти, що відповідають доходу клієнтів банків, і якщо обороти перевищуватимуть цю суму, рахунки будуть блокуватись“, — зазначається в офіційній заяві НБУ.

Також у НБУ нагадали, що з 1 жовтня набирає чинності обмеження на р2р-перекази, встановлене на рівні 150 тисяч гривень на місяць. Наразі Нацбанк не планує запроваджувати жодних інших обмежень на рахунки клієнтів.

Водночас Національний банк повідомив, що банки та інші фінансові установи продовжуватимуть здійснювати фінансовий моніторинг відповідно до чинного законодавства та вимог регулятора.

Згідно з Нацбанком, журналісти неправильно витлумачили інформацію, яка була опублікована кілька днів тому за підсумками наради керівництва НБУ з топ-менеджерами тридцяти найбільших банків України. У тексті було наведено слова заступника голови НБУ Дмитра Олійника, який наголосив:

Ми радимо банкам домовитись на рівні асоціації, щоб головним критерієм для застосування лімітів був підтверджений рівень доходів клієнтів, зазначений в анкеті. Ліміти мають бути встановлені однаково по всьому ринку, щоб уникнути переходу клієнтів з одного банку до іншого. Протягом наступного місяця ми почнемо створювати реєстр скомпрометованих карток, а потім — реєстр “неблагонадійних” торговців“.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.