Доходи українців: банки візьметься за масштабну перевірку карткових рахунків

Голова НБУ Андрій Пишний на зустрічі правління НБУ з керівниками 30 найбільших банків України наголосив, що з 1 жовтня почнуть діяти встановлені Нацбанком обмеження на р2р-перекази. Рішення про тимчасове обмеження в 150 000 грн на місяць залишатиметься чинним до тих пір, поки банки не посилять свої системи фінансового моніторингу. Проте це обмеження матиме ряд виключень, наприклад, для волонтерів, про що повідомляє пресслужба НБУ.

«Ми вважаємо, що ринок не має бути надмірно регульованим. Однак у ситуації, коли бюджет втрачає мільярди податкових надходжень через незаконні схеми, такі заходи є необхідними», – пояснив Андрій Пишний.

Заступник Голови НБУ Дмитро Олійник підкреслив, що Нацбанк і більшість банків активно борються з використанням «дропів», проте деякі установи не заважають таким клієнтам, вважаючи зростання клієнтської бази важливішим за ризики відмивання грошей.

«Рекомендуємо банкам домовитися на рівні асоціації, щоб основою для встановлення лімітів був підтверджений рівень доходів клієнтів, зазначений в анкеті. Також важливо, щоб ці ліміти були введені одночасно по всьому ринку, аби уникнути переходу клієнтів з одного банку в інший», – заявив Дмитро Олійник.

Він також додав, що протягом наступного місяця НБУ розпочне створення реєстру скомпрометованих карток і згодом – реєстру «неблагонадійних» торговців.

Олійник також наголосив на важливості моніторингу та контролю за експортно-імпортними операціями із закупівлі енергообладнання, а також аналізу ФОПів у контексті ухиляння від сплати податків корпораціями. Банківська спільнота має надати свої пропозиції з цього питання, які НБУ розгляне та надасть відповідні рекомендації.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.