Адвокатка пояснила, чого очікувати українцям, які потрапили в реєстр ухилянтів

В Міністерстві оборони повідомили, що понад 5 мільйонів чоловіків не оновили дані до 16 липня. Таким громадянам загрожує штраф і розшук, якщо вони проігнорують повістку поштою.

Про це розповіла адвокатка юридичної фірми Riyako&partners Катерина Аніщенко.

За її словами, окремої бази куди будуть вносити ухилянтів не існує. Натомість в Україні діє реєстр «Оберіг», де міститься інформація про всіх військовозобов’язаних громадян. Доступ до “Оберегу” мають Міноборони, СБУ та Служба зовнішньої розвідки. Адміністраторами реєстру визначено обласні територіальні центри комплектування.

Водночас МВС має власну інформаційно-пошукову систему “Армор”. Якщо чоловік порушить правила військового обліку, то його внесуть в дану базу для розшуку і доставлення в ТЦК та СП.

Військовозобов’язані, які з якихось причин не з’явилися в ТЦК, будуть позначені в реєстру “Оберіг” з позначкою в розшуку. Особа може одночасно перебувати у двох базах: “Оберіг” та “Армор” – пояснила Катерина Аніщенко.

Щоб внести особу до реєстру ухилянтів потрібно, щоб в ТЦК подали відповідний запит до поліції. Після складання протоколу про адміністративне правопорушення, особу заносять до бази розшуку.

Також адвокатка зазначила, що громадянин, який потрапив в реєстри з позначкою в розшуку не є злочинцем. Це тільки значить, що такого чоловіка потрібно розшукати і доставити в ТЦК та СП для з’ясування ситуації щодо військового обліку.

Штрафи за ігнорування військового обліку

Слід зазначити, якщо людина вирішила ухилитися від військового обліку, то вона повинна готова бути, що її прийде повістка поштою. Така повістка вважається врученою незалежно від того, чи отримав її військовозобов’язаний в руки.

В сьогоднішньому законодавстві, працівник ТЦК може накласти штраф заочно на чоловіка, який порушив правила військового обліку. Штраф за порушення правил військового обліку у воєнний період становить 17 -25,5 тисяч гривень. Окрім цього, особа може позбутися права керувати автомобілем.

Не слід забувати, якщо не сплатити штраф протягом 15 днів, то він передається до виконавчої служби для примусового стягнення. В такому випадку він подвоюється і становитиме не 17 тисяч гривень, а 34 тисячі гривень. Також слід врахувати сплату виконавчого збору та судових витрат, а це ще приблизно 3 000 гривень, тому кінцева сума штраф становитиме 37 тисяч гривень.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.