Мобілізація наростає з новою силою: що відомо

Згідно з новими змінами у мобілізаційному законодавстві, призов осіб з інвалідністю I, II та III груп під час мобілізації можливий виключно на добровільній основі. Це означає, що громадяни з інвалідністю можуть долучитися до служби за власним бажанням шляхом укладення контракту.

Про це повідомили фахівці адвокатського об’єднання “Бачинський та партнери”. Згідно зі статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, підстави для відстрочки від мобілізації охоплюють усіх осіб з інвалідністю незалежно від її групи. Таким чином, особи з інвалідністю III групи не підлягають призову у 2024 році.

Не зобов’язані проходити повторне медичне обстеження громадяни, яким інвалідність II або III групи було присвоєно внаслідок зміни її рівня, або отримали інвалідність через поранення, травми, контузії чи каліцтва під час захисту України. Це також стосується тих, хто втратив кінцівки, кисті рук, стопи, один із парних органів, а також людей із онкологічними захворюваннями, інтелектуальними чи психічними розладами, церебральним паралічем або паралітичними синдромами, пов’язаними з інвалідністю з дитинства.

Щодо необхідності носити військово-обліковий документ (ВОД), адвокат Максим Тимурович зауважив, що якщо військовозобов’язаний не був виключений з військового обліку через інвалідність, на нього розповсюджуються загальні норми законодавства. Однак у випадках, коли особа перебуває на обліку, але не має при собі ВОД, суди зазвичай скасовують штрафи.

Працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки не можуть притягти до відповідальності громадянина, який перебуває на військовому обліку, якщо його дані є у реєстрі “Оберіг“” – зазначив адвокат.

Також читайте:

Стало відомо скільки працівників ТЦК є учасниками бойових дій.

Скільки чоловіків “залягли на дно”, щоб уникнути мобілізації.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.