Тарифи на світло з 1 вересня: хто з українців зможе платити вдвічі менше

Українцям розповіли, скільки доведеться платити за електроенергію з 1 вересня.

Літо добігає кінця, і багатьох українців хвилюють зміна ціни на електроенергію на початку осені. Проте хвилюватися не варто, адже з 1 вересня ціна залишиться на колишньому рівні – 4,32 гривні за кВт*год.

Заступник міністра енергетики Світлана Грінчук розповіла в ефірі телемарафону, що наразі підвищення тарифів не планується. Вона звернула увагу на те, що 31 травня Кабінет міністрів ухвалив рішення про продовження дії положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електроенергії. Згідно з документом, встановлюється єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год до 30 квітня 2025 року.

Також Світлана Грінчук заявила, що українці мають змогу платити менше за електроенергію, якщо встановлять “двохзонний лічильник”.

Двозонний лічильник дозволяє оплачувати електроенергію за двома тарифами: звичайним і знижковим. З 7:00 до 23:00 діє стандартний тариф, а в нічний час (з 23:00 до 7:00) тариф знижується на 50%. Це означає, що замість звичних 4,32 грн за кіловат-годину, вночі можна платити лише 2,16 грн.

Підключення нічного тарифу є безкоштовним, але за сам лічильник доведеться заплатити – його ціна коливається від 1,6 до 2,4 тисяч гривень. Проте ці витрати швидко окупляться, адже за місяць можна заощадити близько 400 гривень і повністю окупити вартість лічильника уже за кілька місяців.

Важливо, якщо двозонний лічильник не має модулю АСКОЕ та не підключений до такої системи, він не буде автоматично передавати показники. Тому клієнти повинні щомісяця робити це самостійно. При цьому важливо повідомляти показання окремо для тарифної зони «день» і тарифної зони «ніч», які виводяться на екран приладу.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.