В Україні змінюють правила видачі готівки на касі

В Україні введено нові правила щодо видачі готівки на касі. Тепер покупці мають можливість відмовитися від банкнот або монет, які не відповідають їхнім вимогам.

Національний банк України оголосив про ці зміни. Відтепер при отриманні готівки на касі покупець має право відмовитися від зіпсованих або зношених банкнот і монет, якщо вони йому не підходять. Вся готівка, що видається на касі, повинна бути не лише справжньою, але й платіжною. Тобто, банкноти, що викликають сумніви щодо їхньої платіжності, не повинні видаватися покупцеві.

Зношені банкноти, які касир не може видати покупцеві, передаються разом з іншою виручкою до банку. Там вони вилучаються з обігу.

“Ми зобов’язали підприємства під час надання послуги «готівка на касі» видавати лише придатні до обігу банкноти та монети, які не викликають сумнівів в їхній автентичності та платіжності. Зношені банкноти не повинні потрапляти до клієнтів і мають вилучатися та передаватися банкам разом з готівковою виручкою”, — йдеться в повідомленні НБУ.

Також важливо знати, що продавці не можуть вимагати від покупців банкноти меншого номіналу або відмовлятися від готівки під приводом відсутності здачі. Це проблема продавця, а не покупця. У разі відмови обслуговування, покупець має право подати скаргу.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.