Нові умови від «єОселі»: що відомо про дешеве житло

З 16 серпня 2024 року в програму «єОселя» Кабінет Міністрів вніс зміни постановою № 939. Даною постановою було переглянуто іпотечні ставки. Так, загальна ставка 7% діятиме протягом перших 10 років, надалі вона збільшується до 10%. Для окремих категорій громадян, зокрема військовослужбовців, вчителів, медпрацівників тощо, ставка на перші 10 років погашення кредиту дається 3%, а потім вона зросте до 6%.

Що говорять банкіри

«З одного боку, підвищення процентних ставок може спонукати громадян достроково погашати кредити, оскільки, за офіційними даними, іпотека повертається в середньому шість років. Крім того, дострокове погашення кредиту надасть змогу отримані кошти з погашення знову спрямувати в кредити. З іншого боку, навіть якщо процентні ставки «ЄОселі» підвищаться, це буде досить вигідно для позичальників, оскільки «комерційні» кредитні ставки набагато вищі» – відзначила заступник Голови Правління УКРГАЗБАНКУ Олена Дмітрієва.

Вона уточнила, що процентні ставки за схемами банківської іпотеки залежать від початкового внеску та терміну кредиту: термін погашення до трьох років – від 7% до 12% річних; до п’яти років – від 11% до 14%. Іпотечна програма на 20 років: 4% на перший рік і 19% на наступні 19 років.

Про програму

У програмі беруть участь 11 банків-партнерів: Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, Сенс Банк, а також МТБ Банк, ТАСкомбанк, банк «Глобус», Sky Bank, Банк Кредит Дніпро і BISBANK.

Дані сайту «Укрфінжитла» свідчать, що станом на 28 серпня 2024 року кредити отримали 12,449 тис. сімей на суму понад 19,887 млрд грн.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.