Нацбанк обмежить курс долара: як це вплине на ціни

Національний банк України буде обмежуватиме коливання курсу. Про це повідомила пресслужба НБУ.

Регулятор зазначив, що вони були готові до зростання інфляції, що спостерігається останнім часом. При цьому Нацбанк передбачає, що ця тенденція продовжиться і до кінця 2024 року інфляція може досягти 8,5%.

Також регулятор запевняє, що готовий вживати необхідних заходів для контролю ситуації. Серед запланованих дій – обмеження коливань валютного курсу для підтримки його стабільності.

Крім того, НБУ має намір підтримувати такі відсоткові ставки за депозитами у гривні, які ефективно захищатимуть заощадження громадян від знецінення через інфляцію.

“Це підтримуватиме довіру до гривні та обмежить тиск на валютному ринку. Послідовні дії НБУ дозволять уповільнити інфляцію вже наступного року. Допомогти в цьому має й сповільнення інфляції в країнах, з якими Україна веде торгівлю”, – йдеться у повідомленні.

Зростання цін

За інформацією Національного банку, зростання інфляції зумовлене кількома причинами:

  • збільшенням витрат бізнесу на електроенергію та оплату праці;
  • частково – “певним ослабленням курсу гривні”.

“За прогнозом НБУ, у наступні місяці інфляція помірно прискориться і до кінця року становитиме 8,5%. Важливо, що громадяни, згідно з опитуваннями, також очікують помірного зростання цін”, – зазначили в НБУ.

Згідно з прогнозами Національного банку, не зважаючи на поточне зростання інфляції, очікується її поступове зниження у майбутньому. Вже влітку-2025 вона почне уповільнюватись – і до кінця року знизиться до 6,6%. А у 2026 році вона знизиться ще більше – до 5%.

Щодо зміни цін за останній рік (липень 2023 – липень 2024):

  • Загалом ціни на харчові продукти зросли на 0,9%.
  • Деякі продукти подорожчали значно, наприклад, олія одразу на 16,1%.
  • Проте є продукти, що подешевшали: яйця впали у ціні на 25,6%

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.