Як безпечно отримати відстрочку за новими правилами

Навіть якщо особа має право на відстрочку, це право потрібно ще реалізувати. В нашому матеріалі ми дамо покрокову інструкцію, що робити, щоб реалізувати право на відстрочку від мобілізації.

1. Визначте підстави для відстрочки

На сьогодні право на відстрочку регулюється статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Цим документом визначено, хто може претендувати на відстрочку.

2. Не відкладайте візит до ТЦК

Навіть якщо в особи є право на відстрочку, вона не активується автоматично. Для реалізації цього права необхідно звернутися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).

Також слід бути готовим, що потрібно буде пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). Звичайно, в законі сказано, якщо особа має право на відстрочку, то їй не обов’язково проходити ВЛК. Навіть є уже судова практика, де чоловіки вигравали суди і не проходили ВЛК. Але якщо ви не готові судитися, то скоріше всього представники ТЦК будуть наполягати на проходженні військово лікарської комісії.

3. Підготуйте заяву та документи

Після проходження ВЛК, вам потрібно буде підтвердити своє право на відстрочку. Для цього необхідно підготувати заяву, в якій потрібно зазначити підставу згідно зі статтею 23 Закону, і додайте копії документів, які це підтверджують. Майте на увазі: щоб уникнути втрати документів, подавайте їх у двох екземплярах. Один передайте представнику ТЦК, а на другому попросіть розписатися про отримання з вказанням посади, ПІБ, дати та підпису.

4. Альтернатива: поштове відправлення

У разі відсутності уповноваженої особи або вам відмовилися підтвердити отримання заяви письмово, надішліть документи поштою. Скористайтеся цінним листом з повідомленням про вручення через Укрпошту. Це надасть вам 100% доказ того, що вашу заяву було передано.

5. Завірення документів

Щоб уникнути ризику втрати оригіналів, завірте копії документів у нотаріуса. Нотаріально завірена копія така ж дійсна, як і оригінал, тому вам не потрібно буде носити оригінал.

6. Чекайте рішення

Комісія при ТЦК та СП, яка уповноважена приймати рішення щодо надання відстрочки, повинна протягом семи днів з моменту отримання заяви вирішити, чи буде відстрочку надано, чи в ній відмовлено.

Інформація про відстрочку також з’явиться в електронному реєстрі призовників «Оберіг». Представники ТЦК на КПП та в інших місцях зможуть перевірити вашу відстрочку через цей реєстр.

Важливо пам’ятати: Якщо людині відмовили у відстрочці, і така відмова є необґрунтованою, то такі дії працівників районного ТЦК можна оскаржити. Скаргу можна подати до обласного або міського ТЦК та СП, а саме рішення оскаржити в судовому порядку

Також читайте:

Щоб не воювати українці мають заробляти не менш ніж 35 000 гривень на місяць.

Міноборони впроваджує нову функцію в додатку Резерв+.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.