У НБУ зробили заяву чи будуть списувати 20% з всіх банківських рахунків українців

Останнім часом в українських ЗМІ з’явилася інформація, що банки можуть списувати до 20% з рахунків клієнтів, які порушують правила фінансового моніторингу. Національний банк України (НБУ) поспішив роз’яснити ситуацію та спростувати ці заяви.

У пресслужбі НБУ заявили, що ці дані є неправдивими. Відомо, що новину про це спершу опублікувало видання “Мінфін”, посилаючись на коментарі фінансового аналітика Василя Невмержицького. Проте після спростування з боку НБУ його ім’я зникло зі статті, і замість нього було зазначено “одного з банкірів”.

“У засобах масової інформації та телеграм-каналах поширюються хибні дані про те, що банки нібито штрафують клієнтів за порушення правил фінансового моніторингу, стягуючи 20% від суми коштів на їхніх рахунках. Національний банк категорично заперечує ці твердження!” — йдеться в офіційній заяві НБУ.

Регулятор нагадав, що українське законодавство не передбачає жодних штрафів з боку банків щодо порушників правил фінансового моніторингу. Проте в разі виявлення порушень банк має право розірвати ділові стосунки з клієнтом, зокрема закрити його рахунок.

При цьому, за словами представників НБУ, клієнтам повертають кошти з рахунків, як правило, готівкою або шляхом переказу на рахунок в іншому банку. Банк може стягувати лише стандартну комісію за проведення цієї операції.

Національний банк також наголосив, що всі заходи впливу з боку регулятора стосуються лише фінансових установ, а не окремих громадян. У НБУ закликали перевіряти інформацію в офіційних джерелах та бути обачними з непідтвердженими повідомленнями.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.