Мобілізація студентів: кого можуть призвати до армії з 1 вересня

Більшість українських студентів має право на відстрочку від мобілізації. Проте є випадки, коли студентів можуть призвати до армії, навіть якщо вони навчаються на денній формі.

18 травня 2024 року набрав чинності закон України №10449, який регулює питання мобілізації студентів. Відповідно до цього закону, більшість студентів університетів та інших закладів вищої освіти підлягають мобілізації лише за власним бажанням. Однак, існують деякі обставини, за яких студентів можуть мобілізувати. Наприклад, студент може бути призваний до армії, якщо не встигне вчасно підтвердити своє право на відстрочку. Для цього потрібно подати відповідні документи, видані у деканаті, до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Це слід зробити у вересні, щоб військкомат продовжив відстрочку до початку жовтня.

Відстрочку від мобілізації можуть отримати студенти, які навчаються на денній або дуальній формі професійно-технічних або вищих навчальних закладів та здобувають першу вищу освіту, або отримують ступінь, вищий за той, який вже мають. Також не підлягають мобілізації асистенти-стажери, докторанти та аспіранти, незалежно від форми їх навчання.

Однак студенти, які здобувають другу вищу освіту, або освіту, нижчу за ту, яку вже мають, або навчаються на заочній чи вечірній формі, втрачають право відстрочку від мобілізації. Також призвати до армії можуть чоловіків, які відмовляються проходити загальновійськову підготовку.

Цікаво, що студенти можуть отримати повістку навіть під час літніх канікул. Це стосується тих, хто переходить на новий курс через вступну кампанію, адже під час перерви між семестрами така особа формально не вважається студентом.

Викладачі вищих навчальних закладів, коледжів, технікумів та інших наукових установ, які мають науковий ступінь, звільняються від мобілізації. А педагоги, які працюють у професійно-технічних училищах (ПТУ), можуть отримати відстрочку за умови роботи на основному місці не менше ніж на 0,75 ставки.

Також читайте:

Щоб не воювати українці мають заробляти не менш ніж 35 000 гривень на місяць.

В Україні запустили застосунок для моніторингу штрафів від ТЦК.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.