Навчання по-новому: з 1 вересня у школах запроваджують нові оцінки, стосується школярів 5, 6, 7, 8 та 9 класів

Новий навчальний рік 2024-2025 років учні розпочнуть із новими правилами. Зокрема, навчання дітей оцінюватиметься згідно з новими рекомендаціями. Затверджено нові рекомендації оцінки рівня знань учнів. Вони набудуть чинності з 1 вересня та стосуються школярів 5, 6, 7, 8 та 9 класів, повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Нові критерії оцінок у «Свідоцтві досягнення учня»

У сумі критерії оцінки мають 12 балів і кожен із рівнів відповідає трьом балам.

Таким чином:

  • 1,2 і 3 бали – це початковий рівень,
  • 4, 5 і 6 балів – це середній рівень,
  • 7, 8 та 9 балів – достатній,
  • 10, 11 та 12 балів – це високий рівень.

Кожен бал оцінювання має чітко описану шкалу. А документ міститиме форму «Свідчення досягнення учня чи учениці». За потреби школи мають право вносити до нього зміни.

«Свідоцтво досягнень» має дві частини


У першій, яка називається характеристика навчальної діяльності, педагоги даватиму оцінку рівня сформованості умінь школяра до кінця навчального року. Тобто чи розуміє учень прочитане, як висловлює власні думки, рівень ініціативності тощо.
Оцінок розділ не міститиме. Тут педагог відзначатиме один із рівнів сформованості:

  • «Вимагає уваги та допомоги»;
  • “Демонструє помітний прогрес”;
  • “Має значні успіхи”.

Вказувати це може як класний керівник індивідуально, так і після колегіальної наради. Друга частина (розділ) документа міститиме характеристику результатів навчання. Саме в ній будуть вказані бали за успішність із різних предметів. Буде також загальна оцінка семестру. Загальну оцінку за семестр буде виведено на основі чотирьох оцінок за групами результатів, а річна — на основі семестрових.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.