Уряд взявся за людей, які заробляють з допомогою сервісів: який податок їх зобов’яжуть платити

Міністерство фінансів України готує нові правила оподаткування для онлайн-сервісів, таких як Bolt, Uber, Uklon, та Glovo. Наразі в уряді та Верховній Раді обговорюються два можливі підходи до майбутніх змін. Про це повідомляє Forbes Ukraine.

Перший підхід пропонує, щоб онлайн-платформи виконували роль інформаційних агентів, передаючи дані про доходи користувачів, таких як таксисти та кур’єри, до податкової служби. Користувачі могли б зареєструватися як самозайняті особи і сплачувати 5% податку від свого доходу. Вести ФОП або подавати звітність не буде потрібно — достатньо буде відкрити спеціальний банківський рахунок, з якого податки автоматично перераховуватимуться.

Другий підхід, який підтримує голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, передбачає, що онлайн-платформи стануть податковими агентами. Вони будуть зобов’язані утримувати та сплачувати податки із заробітків своїх користувачів. Наприклад, при переказі коштів водієві за поїздку, платформа одразу вираховуватиме податок і сплачуватиме його в бюджет, а також звітуватиме перед податковою.

Цей другий варіант може спростити адміністрування, але самі сервіси не бажають брати на себе роль податкових агентів. Однак, як зазначає Гетманцев, обговорення тривають, і остаточне рішення ще не прийняте.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.