Мобілізація – які дані про себе можна перевірити

18 травня 2024 року набув чинності закон про посилення мобілізації. Закон зобов’язав всіх чоловіків віком від 18 – 60 років оновити дані протягом 60 днів в ТЦК, ЦНАПі або в “Резерв+”. За порушення правил військового обліку передбачені збільшені штрафи 17- 25,5 тисяч гривень, а також через суд тимчасового позбавлення права керування транспортним засобом.

Дані правопорушників вносяться до різних реєстрів, все залужить від виду заходів впливу, який до них застосовується – штраф чи тимчасове позбавлення прав.

Давайте розберемо, які дані щодо мобілізації можливо знайти про себе.

Реєстр “Оберіг”

На третій рік війни запрацював електронний реєстр військовозобов’язаних – “Оберіг”. Цей реєстр дозволяє державі вести перелік осіб, які можуть бути призвані до армії та отримати про них наступну інформацію:

  • ПІБ;
  • місце проживання;
  • дата народження;
  • сімейний стан, відомості про членів сім’ї;
  • місце роботи;
  • відомості про освіту;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • стан здоров’я;
  • судимість;
  • проходження служби;
  • участь в бойових діях;
  • військове звання тощо.

Таким чином, процес мобілізації оцифровується і стає більш прозорішим та сучасним.

Штрафи від ТЦК

Як ми зрозуміли, дані всіх чоловіків є в реєстрі “Оберіг”, тому влада внесла деякі зміни в процес мобілізації та покарання військовозобов’язаних чоловіків, які будуть уникати військового обліку.

Перша зміна торкнулася розсилки повісток, тепер їх можуть надсилати поштовим оператором і вона вважатимуть врученою навіть в тому випадку, якщо чоловік не отримав лист з повісткою особисто в руки.

Наприклад, представник пошти повинен прийти за місцем реєстрації чоловіка і вручити йому рекомендований лист з повісткою особисто в руки. Якщо чоловік не відкрив двері, то ставиться відмітка про неможливість вручення адресанту листа і його відправляють назад в ТЦК. Така повістка вважається як належно врученою і в чоловіка є 14 днів, щоб прийти в ТЦК інакше на нього буде накладено штраф у 17 тисяч гривень, а також подано в розшук.

Де перевірити штраф від ТЦК.

На початкову етапі дізнатися про штраф, коли його ще не передали до виконавчої служби можна тільки у двох випадках, якщо представники ТЦК надішлють постанову поштою про накладення штрафу або безпосередньо в ТЦК та СП.

А от коли вже штраф перейшов до виконавчої служби для примусового стягнення, то про нього можна дізнатися з різних державних реєстрів. Наша редакція радить дивитися про штраф від ТЦК в “Єдиному реєстрі боржників”. Також це можна зробити в “Опендатабот”, застосунку “Дія” та за допомогою сервісу scanbe.io.

Висновок

За допомогою цифровізації військової справи, Міноборони знає про всіх військовозобов’язаних чоловіків. Тому, якщо чоловік ухиляється від військового обліку, він повинен бути готовий, що йому прийде штраф, його позбавлять права керувати транспортним засобом, а також подадуть в розшук для затримання та доставлення в ТЦК.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.