Чи можна проігнорувати повістку, залишену у дверях: пояснення

В Україні триває повномасштабна війна та мобілізація, тому все більше чоловіків залучають до Збройних сил України.

Питання мобілізації зараз стоїть дуже гостро і багато хто з чоловіків не знають своїх прав. В цьому матеріалі ми розповімо, чи має юридичну силу повістка, яка залишена у дверях військовозобов’язаним особам.

Перше, що слід зазначити, в законі не вказано де потрібно вручати повістку. Таким чином, повістку можна отримати на вулиці, на зупинці, блокпосту, у громадських місцях, за місцем навчання, роботи і це законно.

Проте, щоб повістка вважалася врученою, вона повинна бути вручена особисто адресанту і він повинен її підписати при отриманні. Без цього повістка не має юридичної сили.

Юристи «Безкоштовної правової допомоги» зазначають, якщо уповноважена особа залишила повістку під дверима, то чоловіку якому вона була адресована, має повне право не з’являтися до ТЦК. Оскільки просто прикріплена повістка без особистого підпису військовозобов’язаного чоловіка вважається врученою неналежним чином, тобто – незаконною.

Те саме стосується, якщо родич (батько, дружина, сусід або інші) розписується про отримання повістки. Такі повістки також вважаються врученими неналежним чином і не мають правових наслідків для військовозобов’язаного.

Нагадуємо, що згідно з новими правилами, вручати повістки можуть:

  • представники ТЦК та СП (в межах адміністративної території, на яку поширюються їхні повноваження);
  • органи місцевих адміністрацій;
  • представники виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних рад;
  • керівники підприємств, установ та організацій.

Що робити, якщо повістку залишили у дверях

Юристи «Безкоштовної правової допомоги» наголошують, що повістка вважається врученою лише тоді, коли військовозобов’язаний її отримав особисто і підписав. Саме з цього моменту відраховується термін, в який військовозобов’язаний має зʼявитись до ТЦК.

Повістка, яка була залишена у дверях, поштовій скриньці, вважається неналежно врученою і не має ніякої юридичної сили.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.