Чи можуть конфіскувати єдине житло за борги перед ТЦК

За порушення правил військового обліку за сьогоднішнім мобілізаційним законодавством чоловіків штрафуватимуть на 17 -25,5 тисяч гривень.

Що буде, якщо не платити штраф від ТЦК та чи зможуть забрати єдине житло за борги розповів адвокат Сергій Савинський в коментарі “РБК-Україна”.

Уявимо, що є ситуація, де чоловік не хоче служити в армії, не оновив дані і уникає військового обліку всіма способами. В такому випадку представники ТЦК надішлють повістку військовозобов’язаному поштою за останнім місцем реєстрації. Представник пошти повинен вручити листа з повісткою чоловіку в руки під розпис. Але як ми знаємо, чоловік уникає мобілізації. В такому випадку працівник пошти ставить відмітку, що не зміг вручити листа з повісткою адресанту і відправить його назад в ТЦК. Така повістка вважається такою, як належно врученою і якщо протягом 14 днів чоловік не прийде в ТЦК, він буде заочно оштрафований на 17- 25, 5 тисяч гривень, а також поданий в розшук“, – розповів адвокат

Якщо штраф не сплатити протягом 15 днів, то його передають до виконавчої служби для примусового стягнення. Не слід забувати, що в такому випадку він подвоюється і становитиме не 17 тисяч гривень, а 34 тисячі гривень. Також слід врахувати сплату виконавчого збору та судових витрат, а це ще приблизно 3 000 гривень, тому кінцева сума штраф становитиме 37 тисяч гривень.

Коли можуть конфіскувати житло

Виконавча служба може стягнути кошти з банківських рахунків або навіть з майна боржника. Однак, в такому випадку виникає питання: чи можуть забрати єдине житло у випадку несплати штрафу?

Як зазначив адвокат, арешт на майно боржника з подальшою його реалізацією можуть реалізувати тільки в тому випадку, якщо штраф перевищує 20 мінімальних зарплат, що прирівнюється до 160 000 гривень.

Максимальний штраф, який можуть накласти за порушення правил військового обліку, становить 25 500 гривень, що значно менше цієї суми. Але якщо вчасно не сплатити штраф він передається до виконавчої служби і подвоюється і становитиме уже 51 тисяч гривень.

Не слід забувати, що штраф можуть накладати повторно, адже кожна повістка поштою вважається за окреме правопорушенням. А по законодавству представники ТЦК можуть їх надсилати кожні три місяці, тому потрібна сума для конфіскації майна може назбиратися бистро.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.