Штраф від ТЦК: що буде, якщо не платити

Після вступу в силу нового мобілізаційного законодавства штрафи за порушення правил військового обліку значно зросли.

Детально про штрафи та що буде, якщо їх не платити, розповів адвокат Руслан Ткаченко.

За совами адвоката, з 18 травня за кожне порушення правил військового обліку прийдеться заплатити 17- 25,5 тисяч гривень.

Уявім ситуація, чоловік не хоче служити, не оновлював дані, переховується від ТЦК. В такому випадку йому буде надіслана повістка поштою за останнім місцем реєстрації. Працівник пошти повинен вручити рекомендований лист з повісткою особисто під розпис військовозобов’язаному. Але як ми знаємо, чоловік уникає мобілізації, тому не відкриє двері представнику пошти. В такому випадку працівник пошти ставить відмітку, що не зміг вручити листа з повісткою і відправить його назад в ТЦК. Така повістка вважається належно врученою і якщо протягом 14 днів чоловік не прийде в ТЦК, він буде заочно оштрафований на 17- 25, 5 тисяч гривень, а також поданий в розшук. Як ми бачимо, сьогоднішнє законодавство написане так, щоб ніхто не зміг уникнути відповідальності” – розповів адвокат

Також він зазначив, що порушник має сплатити штраф не пізніше ніж через 15 днів із дня вручення постанови, крім випадків, передбачених статтями 300-1, 300-2 КУпАП, а в разі оскарження такої постанови – не пізніше ніж через 15 днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

Якщо штраф не був сплачений протягом 15 днів, то він передається до виконавчої служби для примусового стягнення. Не слід забувати, що в такому випадку він подвоюється і становитиме не 17 тисяч гривень, а 34 тисячі гривень. Також слід врахувати сплату виконавчого збору та судових витрат, а це ще приблизно 3 000 гривень, тому кінцева сума штраф становитиме 37 тисяч гривень.

Крім того, державні виконавці мають право накласти арешт на банківські рахунки та майно правопорушника і  стягнути штраф звідти. Якщо у чоловіка немає ні майна, ні банківських рахунків, то штраф стягнути буде неможливо. Але не слід забувати, якщо чоловіка все-таки спіймають, то його можуть мобілізувати і штраф стягнути з зарплати військовослужбовця, або ж через суд заставити відпрацювати борг на громадських роботах.

Не прийшов за повісткою – штраф у 17 тисяч гривень. Не оновив вчасно дані – штраф у 17 тисяч гривень. Враховуємо те, що штраф подвоюється і отримуємо чималу суму за ухилення від військового обліку – підсумував адвокат

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.