Готівка під прицілом: у Раді надумали обмежити українцям доступ до грошей

Комітет Верховної Ради з питань податкової політики рекомендує Національному банку посилити моніторинг операцій, що проводяться за рахунками фізичних осіб. Крім того, запроваджено обмеження на перекази між банківськими картками.

Про це повідомив голова комітету Данило Гетманцев. Він зазначив: рекомендації викладено у рішенні за результатами заслуховування голови НБУ Андрія Пишного, пише видання Oboz.

Рекомендовано Національному банку України… прийняти рішення про доцільність запровадження обмежень на здійснення платіжних операцій з використанням реквізитів електронних платіжних засобів“, – йдеться у рекомендаціях. При цьому наголошується, що необхідно забезпечити сумлінний захист інтересів споживачів.

Крім того, комітет зазначив, що Національний банк має запровадити «більш дієвих заходів впливу за порушення вимог платіжного законодавства”. Зокрема, посилено такі вимоги:

  • систем моніторингу операцій;
  • систем управління ризиками;
  • систем внутрішнього контролю постачальників платіжних послуг.

Також у комітеті очікують, що регулятор продовжить свою роботу щодо виявлення схем використання платіжної інфраструктури в незаконних цілях. Зокрема, використання шахраями рахунків фізичних осіб, від імені яких виконуються платіжні операції з метою шахрайських дій (дропів).

Раніше українські банки обмежили проведення операції з MMC-кодом (код категорії бізнесу), “азартні ігри” за рахунок “кредитного ліміту” картки. У самому банківському секторі визнають, що це можна розглядати як частину глобальної стратегії боротьби з чорними P2P-переказами, яка передбачає запровадження лімітів на здійснення транзакцій за кількістю операцій та сум (до 100 тис. грн на місяць).

Марина Павленко, експертка з фінансового моніторингу “ГЛОБУС БАНКУ” розповіла: «Банк ініціював певні налаштування та обмеження, які унеможливлюють проведення “азартних” транзакцій, які намагаються здійснити клієнти кредитними коштами».

Вона підкреслила:

Нові можливі обмеження поширюється лише на перекази P2P (з картки на картку). Вони впливають на:

  • Сума переказу – до 100 000 грн на місяць;
  • Кількість транзакцій – 30 на місяць.

При цьому на рахунок можуть надходити й інші кошти (зарплата, пенсія, стипендія, допомога родичів тощо). Розрахунки в торговельній мережі та купівля будь-яких товарів не підпадають під такі обмеження. Тому для звичайних власників карток практично нічого не зміниться: більше 95% громадян не відчують нових обмежень, – пояснив Павленко.

Також читайте:

Українців можуть оштрафувати за “довгий язик”: як не потрапити на штраф.

Хто та скільки отримав від держави грошей за призи на Олімпійських іграх 2024.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.