Українців можуть оштрафувати за “довгий язик”: як не потрапити на штрафи

Українцям, які поширюють неправдиві чутки, що можуть викликати паніку серед населення або порушити громадський порядок, загрожують адміністративні штрафи.

Про це розповів адвокат та магістр права Євген Буліменко у коментарі для РБК-Україна.

Відповідно до статті 173-1 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» (КУпАП), поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушити громадський порядок, тягне за собою адміністративне покарання у вигляді штрафу. Сума такого штрафу може коливатися від 170 до 255 гривень.

Якщо особа умисно поширює неправдиві чутки і тим самим сіє паніку серед населення, то такі дії караються штрафом– – зазначив Буліменко.

Правознавець зазначив, що у більшості випадків суди приймають рішення про закриття справ щодо поширення неправдивих чуток, через відсутність складу адміністративного правопорушення або події. Рішення про звільнення від адміністративної відповідальності часто виносять у зв’язку із закінченням строку накладення адміністративного стягнення.

«Проте є й випадки, коли суд приймає рішення про накладення адміністративного стягнення», – додав юрист.

Поширення неправдивої інформації може мати серйозні наслідки для суспільства. Громадська паніка та порушення громадського порядку можуть призвести до небезпечних ситуацій і навіть загрожувати життю людей. Тому важливо розуміти відповідальність за такі дії та уникати поширення необґрунтованих чуток.

Також читайте:

Статистика по СЗЧ та дезертирам в Україні: скільки кримінальних проваджень.

В Україні почали розсилати повістки поштою: що потрібно знати.

У Міністерстві оборони показали, як пройти авторизацію у додатку Армія+.

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.