В Україні подорожчають комунальні послуги: як зміняться тарифи

Держстат проаналізував зміни тарифів за рік і виявив, що найбільше зросла вартість електроенергії з липня 2023 року по липень 2024 року. Водночас багато інших комунальних послуг залишилися на попередньому рівні.

Отже, вартість за останній рік підвищилася на наступні тарифи:

  • Вивіз сміття +3,1%;
  • Технічне обслуговування та ремонт житла +4%;
  • Управління багатоквартирним будинком +9%.
  • Електроенергія – 63%.

Водночас тарифи на деякі комунальні послуги залишаються на попередньому рівні, це:

  • природний газ;
  • гаряче водопостачання;
  • опалення;
  • холодне водопостачання;
  • каналізація.

Звертаємо вашу увагу, що на газ, опалення та гарячу воду діє мораторій, який забороняє підвищувати тарифи на ці комунальні послуги під час війни й протягом пів року після скасування воєнного стану.

Колишній керівник Оператора ГТС України Сергій Макогон розповів, що вартість газу у 2025 році може зрости на 3%, адже Україна планує зупинити транзит російського газу через свою територію. Контракт на транзит закінчується в кінці 2024 року.

Наразі вартість транспортування газу в межах внутрішньої системи складає 0,2 грн за кубометр. За оцінками Сергія Макогона, у разі повного припинення транзиту ціна зросте до максимум 0,6 грн за кубометр.

Аналітик зазначає, що підвищення на 40 копійок при ринковій ціні в 12 грн за кубометр не стане значним тягарем для споживачів. Він також підкреслив, що влітку ціна на електроенергію зросла на 60%, і якщо ціна на газ підніметься на 5-10%, це не матиме суттєвого негативного впливу.

Тарифи стануть ринковими

Згідно з прогнозами НБУ, тарифи на комунальні послуги мають піднятися до економічно обґрунтованого рівня. Особливо це стосується газу, гарячої води та опалення, ціни на які зараз під мораторієм. Очікується, що підвищення буде відбуватися поетапно протягом найближчих років.

У звіті зазначається, що планується поступове підвищення акцизів і тарифів на житлово-комунальні послуги, проте терміни й параметри коригування залишаються невизначеними, що створює ризики для прогнозу інфляції. Складна ситуація в енергетиці та державному бюджеті ймовірно призведе до поступового підвищення тарифів у найближчі роки.

Міжнародний валютний фонд також наполягає на поступовому підвищенні тарифів на комунальні послуги.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.