Українців попередили про нову загрозу на всій території країни: що відомо

В Україні існує висока ймовірність потужного землетрусу, про що попередили громадян. Сейсмологи прогнозують землетрус силою 7-7,5 бала, який може статися в найближчі роки в сейсмоактивній зоні Вранча в Румунії. Його вплив може охопити всю територію України.

У цій зоні виникають глибокофокусні землетруси на глибинах від 140 до 180 км, де накопичується велика кількість енергії. Під час землетрусу ця енергія може поширитися практично на всю Україну. Це створює певну небезпеку, оскільки чим довше накопичується енергія, тим сильнішим може бути землетрус.

Директор Інституту геофізики імені Субботіна НАН України Олександр Кендзера пояснив, що ефект землетрусу вимірюється в балах на поверхні Землі, а його магнітуда – це кількість енергії, що виділяється у його вогнищі. Зокрема, він зазначив, що небезпека від цього землетрусу існує на південному заході Одеської області.

“Люди можуть досить відчутно його відчути. Менші за силою поштовхи можуть бути біля кордону на півдні та заході України”, – додав Кендзера.

При цьому інші землетруси, осередки яких розташовані в Україні, не мають такої значної потужності й не становлять загрози для населення та важливих об’єктів інфраструктури, таких як атомні електростанції, мости, естакади тощо. Єдиними потенційно небезпечними залишаються землетруси в зоні Вранча, Чорному морі та на території Криму.

Олександр Кендзера також зазначив, що у минулому столітті потужні землетруси в зоні Вранча відбувалися регулярно, кожні 15-30 років, але останнім часом їх не було. Це підвищує ймовірність землетрусу з магнітудою 7-7,5 бала, хоча вони не становлять серйозної загрози для важливих інфраструктурних об’єктів.

 

Водночас вчені не можуть точно передбачити такі природні явища, включно з часом і силою поштовхів. Кожен землетрус може бути як цілком безпечним, так і мати серйозні наслідки.

Науковець закликав серйозно ставитися до загрози землетрусів та заздалегідь перевіряти будівлі та споруди на їх сейсмостійкість.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.