Статистика по СЗЧ та дезертирам в Україні: скільки кримінальних проваджень

Досить гостро в Україні стоїть питання щодо дезертирів та СЗЧ(самовільне залишення частини).

Про тему, яку не сильно хочуть піднімати в Україні розповів адвокат Демченко Юрій.

За словами адвоката, на сайті “офісу Генерального прокурора” (ОГП), за останні пів року було оприлюднено статистику, де вказано скільки громадян в органах ДБР проходить по статті 407 кримінального кодексу України(самовільне залишення військової частини або місця служби) та по статті 408 дезертирство (самовільне залишення військової частини не на певний період часу, а назавжди без жодного законного дозволу).

За останні пів року в Україні по статті 407 СЗЧ в органах ДБР перебуває на обліку 23 385 кримінальних проваджень. З цих 23 тисяч кримінальних проваджень вручено підозри тільки 1363 особам. Щодо дезертирів статистика ще менша, за статтею 408 відкрито 13 196 кримінальних проваджень, із них вручено підозр 228 особам. Загалом за останні пів року офіційно покинуло військову частину 36 тисяч осіб – розповів адвокат.

Також адвокат зауважив, що в статистиці щодо міжнародних розшуків СЗЧ та дезертирів відкрито нуль проваджень, тобто зараз чоловіками, які були в ЗСУ, але невідомим чином потрапили за кордон не займаються.

Щодо осіб, які знаходяться в Україні ситуація неоднозначна.

В більшості випадків ДБР проводить профілактичні розмови з СЗЧ, щоб вони повернулися до своєї частини. На практиці це виглядає так – «вернешся до своєї військової частини ми не будемо відкривати кримінальне провадження». Але, як бачимо,  нинішня концепція кримінальної відповідальності не вирішує і не лякає людей. «Метод молота» не працює, а проблему десятків тисяч СЗЧ потрібно вирішувати! Пересадити їх всіх не вийде – на це фізично не має ресурсу в ДБР і місць у вʼязницях! – зазначив Юрій Демченко.

Адвокат додав, що дану проблему потрібно рішати більш профільно, щоб людей не тільки залякували тюремними термінами, а щоб з ними займалися відповідні люди та психологи. Адже представникам ДБР і влади не зрозуміти людей, які побачили жахіття війни.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.