Новий штучний інтелект дізнається все про людину за його фото

За словами психолога Міхала Косінскі, співробітника Стенфордського університету, йому вдалося створити нейромережу, здатну визначати інтелект, сексуальні уподобання та політичні погляди на обличчя людини. Робота Косінскі викликає безліч етичних питань у громадськості.

Вчені запитують, чи можна назвати розробку сучасною версією френології — псевдонауки XVIII-XIX століть про взаємозв’язок між рисами обличчя та розумовими здібностями. Співробітник Стенфорда вважає, що ні. Ще у 2021 році Косінскі розробив модель розпізнавання осіб, здатну визначати політичні погляди людини з точністю 72%.

Сам психолог позиціонує ІІ як інструмент прогнозування. Але інші вчені ставляться до моделі зі скептицизмом. Вони побоюються, що дослідження Косінскі можуть стати основою для розробки нових інструментів дискримінації людей. Крім того, моделі розпізнавання осіб не ідеальні на 100%, що може призвести до неправильного визначення цільової аудиторії.

Тим часом у 2017 році Косінські та його колеги опублікували статтю про модель розпізнавання осіб, яка здатна передбачати сексуальну орієнтацію з точністю 91%. Це викликало критику з боку організацій Human Rights Campaign та GLAAD, які назвали дослідження «небезпечним та некоректним».

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.