Мобілізація по-новому: чому до війська забирають заброньованих

В Україні все частіше трапляються випадки коли заброньованих працівників можуть мобілізувати. Адже, як зазначають в ТЦК та СП, військовозобов’язаний сам повинен оновлювати в військкоматі інформацію щодо свого бронювання.

Був заброньований, а став військовим

Адвокат Таміла Алексик розповіла виданню ТСН.ua про випадки у своїй практиці, де чоловіка було мобілізовано, хоча він мав бронювання.

Як зазначила адвокат, після запровадження двомісячного терміну для оновлення облікових даних – від 16 травня по 16 липня, ситуація стала дуже актуальною.

«Мого клієнта забронювала компанія, але коли він поїхав у відрядження на Львівщину, його зупинили працівники ТЦК і оскільки в системі “Оберіг” не було даних щодо бронювання даного працівника, його було затримано та доставлено до військкомату. Там він у швидкому темпі пройшов ВЛК і його було направлено до військової частини», – розповіла ТСН.ua адвокат Таміла Алексик.

Вона додала, що пізніше новоспеченого військовослужбовця забрав керівник підприємства де він був заброньований. Але зараз у чоловіка проблема, оскільки його мобілізували і відповідно зараз він рахується як СЗЧ (самовільне залишення частини), у результаті проти нього порушено кримінальну справу.

Чому подібне відбувається?

Адвокатка Таміла Алексик пояснює: «Що всі заброньовані громадяни повинні бути на спеціальному обліку в системі “Оберіг”. Проте, через халатність органів влади чоловіка можуть туди не внести. Тобто, коли є список заброньованих працівників за певним підприємством, але до ТЦК цей список, затверджений та погоджений на рівні Міноборони, з якихось причин не передали і на спецобліку людей зі списку немає. Тому працівники ТЦК не бачать, що чоловік заброньований і його можуть затримати та доправити в військкомат. 

Що потрібно робити тим, хто отримав бронювання?

Через невідповідності в системі “Оберіг” заброньовані працівники можуть потрапити у неприємні ситуації, коли ТЦК не має даних про їхнє бронювання. Адвокатка Таміла Алексик рекомендує військовозобов’язаним самостійно повідомляти ТЦК про зміни в облікових даних протягом 7 днів і надавати підтверджуючі документи. Це краще робити особисто, оскільки система спецобліку працює з перебоями. В іншому випадку, чоловіка можуть зупинити представники ТЦК і за відсутності документів, швидко мобілізувати.

Що може загрожувати заброньованому?

«Якщо заброньованого чоловіка вже мобілізували до військової частини, довести незаконність його призову буде складно і виснажливо. У досудовому порядку це неможливо, оскільки він вже оформлений як військовослужбовець і не може залишити частину, навіть якщо надасть документи про бронювання. Суди зазвичай відмовляють позивачам, оскільки вони повинні були самостійно повідомити ТЦК про своє бронювання до мобілізації.» – зазначає адвокат Таміла Алексик .

Чому варто до ТЦК йди самостійно

Адвокатка радить самостійно повідомляти ТЦК про зміну персональних даних та надавати документи про бронювання особисто, щоб гарантувати їх внесення до системи спецобліку. Це можуть зробити й представники підприємства, але варто перевірити, чи все виконано належним чином.

Вкластися у термін 7 днів

Якщо не повідомити ТЦК про бронювання протягом 7 днів, можна отримати штраф від 17 000 до 25 500 грн за порушення мобілізаційного законодавства. Якщо неможливо прийти особисто, документи можна надіслати поштою або кур’єром з відміткою про своєчасне подання, щоб уникнути відповідальності. Важливо потім отримати відповідь від ТЦК.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.