Мобілізація в Україні: що загрожує за ігнорування ВЛК та кого оштрафують на 17000 гривень

Згідно з чинним законодавством України, в період воєнного стану, строк дії довідки ВЛК становить один рік. Більш детально про це, та ще на деякі питання відповіла адвокатка Марина Бекало.

Вона зауважила, що нормами не вимагається обов’язок військовозобов’язаним та резервістам самостійно з’явитися до ТЦК та СП для проходження ВЛК після закінчення терміну дії їхнього висновку.

“Військовозобов’язані не будуть автоматично вважатися порушниками або “ухилянтами”, тому що ТЦК та СП, які відповідальні зокрема за ведення військового обліку, мають викликати військовозобов’язаних повісткою для проходження ВЛК”, — зазначила Марина Бекало

Які штрафи передбачені за непроходження ВЛК?

Постановою Кабінету міністрів України No 560 від 16 травня 2024 року було затверджено види повісток в залежності від мети за якою особа викликається до ТЦК та СП, а саме:

  • для взяття на військовий облік;
  • для проходження ВЛК;
  • для уточнення облікових даних;
  • для призову на військову службу (на відправлення у навчальну частину, тренувальний центр).

Тому в цьому випадку повістка повинна містити інформацію про те, що метою виклику до ТЦК та СП є проходження ВЛК.

«У разі неявки без поважних причин для проходження ВЛК, військовозобов’язаний буде нести адміністративну відповідальність у вигляді штрафу розміром 17 тис. грн», – повідомила Марина Бекало.

За її словами, якщо під час перевірки працівники ТЦК виявлять, що особа проходила медичну комісію рік тому, то в такому випадку це буде підставою для вручення повістки військовозобов’язаному для проходження ВЛК.

Також читайте:

Скільки разів ТЦК можуть штрафувати ухилянтів і за яких умов не пустять за кермо

Мобілізація від 18 до 25 років: у комітеті Ради підтримали законопроєкт

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.