Як ТЦК накладатимуть та стягуватимуть штраф з ухилянтів: роз’яснення адвоката

З 18 травня набув чинності новий мобілізаційний закон №10449, яким передбачено збільшені штрафи для військовозобов’язаних чоловіків. Тепер під час особливого періоду (воєнного стану) за кожне порушення правил військового обліку чоловіка можуть оштрафувати на суму від 17 до 25, 5 тисяч гривень.

Як будуть стягувати штрафи із чоловіків, які порушують правила військового обліку, розповів адвокат Руслан Ткаченко, який знається на тонкощах мобілізаційного законодавства.

За словами адвоката, військовозобов’язані громадяни, які уникають військового обліку повинні бути готові, що їм прийде повістка поштою, яка зобов’язує їх з’явитися в ТЦК протягом 14 днів.

В сьогоднішньому законодавстві повістка поштою вважається врученою, навіть якщо чоловік знаходиться за кордоном. Для цього представнику пошти потрібно прийти за останнім місце реєстрації чоловіка і спробувати вручити листа з повісткою, якщо він змінив місце проживання і не уточнив це протягом відведених 60 днів, то представнику пошти потрібно поставити мітку про неможливість вручення адресанту листа і вернути його назад в ТЦК. Після чого повістка вважається врученою і в чоловіка є 14 днів, щоб з’явитися в ТЦК, інакше на нього буде накладено штраф на суму 17 -25,5 тисяч гривень– розповів адвокат

За словами адвоката, якщо штраф не буде сплачений протягом 15 днів, він буде переданий до виконавчої служби і у цьому випадку відбувається наступний алгоритм дій:

  • Виконавча служба блокує банківські рахунки боржника і в примусовому порядку стягує штраф.
  • У разі відсутності коштів на рахунку, тоді виконавча служба звертається до суду з позовом про стягнення штрафу з майна військовозобов’язаного.
  • Якщо у військовозобов’язаного немає банківських рахунків ні майна, з якого можна стягнути штраф, то його притягнути до відповідальності не зможуть.

Також адвокат додав, якщо таких людей все-таки спіймають, то суд може їх зобов’язати відпрацювати штраф на громадських роботах. У разі мобілізації таких осіб, штраф буде списано з зарплати військовослужбовця.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.