Мобілізація по-новому: чи повинні українці з інвалідністю проходити ВЛК

Журналісти ТСН дізналися, чи потрібно особі з інвалідністю, яку вона отримала після 24.02 2022 року проходити повторну медичну комісію (ВЛК).

На дане питання їм дали відповідь в Київському ТЦК та СП і адвокати Катерина Аніщенко і Роман Сімутін, які спеціалізуються зокрема в питаннях мобілізації.

“Саме посвідчення про інвалідність дає право на відстрочку”, – коротко відповіли в одному з районних ТЦК Києва, де журналісти ТСН поцікавилися, чи потрібно людині з інвалідністю проходити ВЛК. Це і стосується осіб, які отримали інвалідність після 24 лютого 2022 року.

Своєю чергою адвокатка Катерина Аніщенко прокоментувала ситуацію більш розгорнуто:

“В законі дуже туманно написано, якщо є питання по інвалідності, людину можна направити на ВЛК. Але слід зауважити, що  ВЛК і МСЕК – це дві різні комісії. Остання не може визначати ступінь втрати працездатності. Що робити людям, які мають інвалідність? Я вважаю, що людям з інвалідністю (2-3) не потрібно йти на ВЛК, тому що в постанові Кабінету міністрів чітко сказано, що люди, які мають право на відстрочку від мобілізації або не можуть бути мобілізовані, не повинні йти на ВЛК. Тому наголошую, що змін до цієї постанови внесено не було”.

Також вона додає: “На ВЛК можуть відправити тільки в тому випадку, якщо у чоловіка взагалі немає військового квитка. Але якщо він має військовий квиток навіть радянського зразка, то його не мають права направляти на військово-лікарську комісію”.

Адвокат Роман Сімутін, який зараз спеціалізується на нюансах мобілізації повідомив, що люди з інвалідністю, які отримали її після 24 лютого 24 року не зобов’язані проходити ВЛК.

” Повторно пройти ВЛК мають чоловіки, які мають статус “обмежено придатний”. Зараз такого статусу немає. А ті, хто має групу інвалідності – вони взагалі мають право на відстрочку. ВЛК не має ніякого відношення до МСЕК. У них різні функції та критерії. Люди з інвалідністю можуть бути мобілізовані лише за їх згодою”, – зазначив адвокат

Також читайте:

Генштаб запроваджую механізм мобілізації без ТЦК

У “Резерв+” з’явилася нова функція: що відомо

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.