ТЦК отримають доступ до банківських рахунків українців: роз’яснення експерта

Тепер у ТЦК є всі особисті дані військовозобов’язаних чоловіків, які вони отримали з державних реєстрів. Деякі експерти припускають, що вони також отримали і доступ до банківських рахунків українців.

Після вступу в силу нового закону про мобілізацію, у базу даних “Оберіг” потрапила наступна інформація: імена та прізвища, адреси, електронна пошта, місце проживання та перебування особи, сімейний стан, освіта, стан здоров’я, військово-облікову спеціальність тощо. В “Оберезі” також з’являться дані про адміністративну відповідальність за порушення мобілізаційного законодавства.

Реєстр створений для спрощення процесу мобілізації та зниження ризику корупції при зверненні до ТЦК. Електронний військовий облік дозволяє збирати інформацію про призовників. Питання в тому, чи збережеться в країні концепція конфіденційності та права на захист персональних даних.

Експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун вважає, що в Україні мільйони людей добровільно встановили мобільні застосунки «Дія» та «Резерв+» і говорити конфіденційність та захист персональних даних безглуздо. Він стверджує, що такі дії означають автоматичну відмову людини від права на особисті дані – держава може робити з наданою інформацією все, що хоче. Опір суспільства виявився низьким.

«Українцям байдуже до своїх особистих даних», — зазначив аналітик.

За словами Корсуна, якщо дані громадян потрапляють у будь-який реєстр без їхньої згоди, це автоматично розцінюється як неповага до їх захисту та порушення прав людини.

Що з банківською таємницею?

Відомості про діяльність і фінансовий стан клієнта , яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним є банківською таємницею. Дані про рух коштів, зміну платіжних карток або банківських рахунків надаються лише їм самим, їхнім представникам, або за рішенням суду.

Адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко вважає, що представникам ТЦК хочуть надати доступ секретного рівня. Немає ясності щодо механізму входу до “Оберегу”.

Юристи звернули увагу на відсутність ясності щодо механізму входу до реєстру “Оберіг”. Якщо це робити під електронним ключем, чи відображатиметься кількість спроб входу і яку інформацію запитували?

Надання доступу до реєстру населення зрозуміло – там дізнаються, де людина зареєстрована. Акти цивільного стану нададуть інформацію про наявність дітей і дружини. Уся інша інформація — під великим питанням, — підсумувала адвокатка.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.