Яке покарання чекає на чоловіків за кордоном, які не оновили дані у ТЦК

За новим мобілізаційним законодавством всі чоловіки повинні були оновити дані до 16 липня. Це стосується і чоловіків, які знаходяться за кордоном, адже за статтею 210 Кодексу про адміністративні правопорушення їм загрожує штраф – від 17 до 25,5 тисяч гривень за порушення правил військового обліку.

Про те, як будуть карати чоловіків і стягувати штраф за ігнорування військового обліку розповів адвокат Руслан Ткаченко.

Чоловіки, які перебувають за кордоном, до 16 липня повинні були оновити дані за допомогою “Резерв +” або надіслати повідомлення електронною поштою на адресу ТЦК та СП свою поточну адресу проживання, контактний номер та інші персональні дані. Якщо чоловік проігнорував дану вимогу, то ти самим він порушив правила військового обліку і на нього буде накладено штраф у 17 тисяч гривень – розповів адвокат.

Також він додав, що наступним кроком буде повістка поштою і вона вважається врученою навіть тому випадку, якщо чоловік знаходиться за кордоном, для цього представнику пошти потрібно поставити мітку про неможливість вручення адресанту і вернути лист назад в ТЦК. Після чого у чоловіка є 14 днів, щоб з’явитися в ТЦК для проходження ВЛК, інакше його буде знову оштрафовано на суму 17 -25,5 тисяч гривень.

Як будуть стягувати штрафи у чоловіків, які проживають за кордоном.

Після накладення штрафів від ТЦК, якщо їх не сплатити протягом 15 днів, вони передаються у виконавчу службу для примусового стягнення. І в цьому випадку відбувається наступний алгоритм дій:

  1. Виконавча служба блокує банківські рахунки боржника і в примусовому порядку стягує штраф.
  2. У разі відсутності коштів на рахунку, тоді виконавча служба звертається до суду з позовом про стягнення штрафу з майна військовозобов’язаного. Спочатку арештують рухоме майно (автомобіль, мотоцикл, велосипед тощо). Якщо рухомого майна в чоловіка немає, тоді після накопичення штрафів на суму 160 тисяч гривень, виконавча служба може арештувати будинок або квартиру ухилянта і продати його на аукціоні для погашення боргу.
  3. Якщо у військовозобов’язаного немає банківських рахунків ні майна, з якого можна стягнути штраф, то його притягнути до відповідальності не зможуть.

Також слід зауважити, що штраф у 160 тисяч гривень може набігти навіть за рік, адже у сьогоднішньому законодавстві повістки поштою можна надсилати кожні 2-3 місяці і їх ігнорування це ще один штраф, який буде накопичуватися.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.