Мобілізація після оновлення даних: кого і чому можуть забрати в ТЦК після перевірки документів

Якщо чоловік вчасно оновив дані в ТЦК та СП і в нього все гаразд з документами, то в законі написано, що його не можуть силоміць завезти у військкомат для проходження ВЛК. Але як показує практика, далеко не всі закони та норми дотримуються працівники ТЦК.

У виданні “Фокус” розбиралися, що робити, якщо представники ТЦК “відправляють” на ВЛК без адресної повістки.

Раніше начальник ТЦК у Дарницькому районі Києва Володимир Новосядлий заявляв, що фактично кожен день він з працівниками проводить інструктаж, як поводити себе на вулиці, кого можна примусово задержувати і доставити в ТЦК. Тобто все виконується в рамках мобілізаційного законодавства. За його словами, якби всі оновили дані, впорядкували документи, то автоматично зникли б усі випадки примусових доставок до військкоматів.

Але до редакції Фокуса надійшла історія, яка свідчить про те, що працівники ТЦК не завжди дотримуються прописаних алгоритмів.

49-річний киянин Сергій своєчасно оновив свої дані через “Резерв+”. У додатку одразу підтягнулися його військово-облікові документи і з’явився статус “у резерві”, а також минулий висновок ВЛК “обмежено придатний у воєнний час”. Тиждень тому Сергій їздив у справах до Чернівців і на блокпосту зустрів представників ТЦК. Враховуючи те, що у чоловіка всі документи були в порядку, він не очікував, що його прямо з вулиці заберуть на проходження ВЛК. Але саме так і сталося. Військкоми повідомили, що нібито “такий порядок” і чоловікові слід проїхати з ними до ТЦК для подальшого оформлення, а саме пройти медичну комісію. Сперечатися з людьми у формі Сергій не став, при цьому, за його словами, поліції на момент зупинки не було, а викликати патруль просто не дали. Наразі чоловік перебуває у навчальному центрі у Львові та вже розподілений водієм РСЗВ.

Після оновлення даних в ТЦК, яка дальше іде процедура?

Після того, як чоловік оновив дані в ТЦК, йому повинна прийти повістка поштою на адресу проживання для проходження ВЛК. Це прописано в мобілізаційному законодавстві. Таким чином, ті чоловіки, які не порушили правила військового обліку і не знаходяться в розшуку, їх не мають право затримувати і доставляти в ТЦК, адже це фактично порушення закону, заявив речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.