Немає грошей, але є борг: як ТЦК стягуватимуть штрафи з ухилянтів

З 18 травня вступив в силу новий закон про мобілізацію №10449, яким передбачено збільшені штрафи для ухилянтів. Тепер за кожне порушення правил військового обліку у особливий період (воєнний стан) чоловіка можуть оштрафувати на 17 -25,5 тисяч гривень.

Як будуть стягувати штрафи із чоловіків, які порушують правила військового обліку, розповів адвокат Руслан Ткаченко.

За словами адвоката, військовозобов’язані громадяни, які уникають військового обліку повинні бути готові, що їм прийде повістка поштою, яка зобов’язує їх з’явитися в ТЦК протягом 14 днів.

В сьогоднішньому законодавстві повістка поштою вважається врученою, навіть якщо чоловік знаходиться за кордоном і не отримував її особисто. Для цього потрібно представнику пошти поставити відмітку про неможливість вручення її адресанту і відправити назад в ТЦК. Після чого у чоловіка є 14 днів, щоб з’явитися в ТЦК по повістці, інакше на нього буде накладено штраф у 17 -25,5 тисяч гривень– розповів адвокат

Також він додав, якщо штраф не буде сплачений протягом 15 днів, він буде переданий до виконавчої служби і у цьому випадку відбувається наступний алгоритм дій:

  • Виконавча служба блокує банківські рахунки боржника і в примусовому порядку стягує штраф.
  • У разі відсутності коштів на рахунку, тоді виконавча служба звертається до суду з позовом про стягнення штрафу з майна військовозобов’язаного.
  • Якщо у військовозобов’язаного немає банківських рахунків ні майна, з якого можна стягнути штраф, то його притягнути до відповідальності не зможуть.

Якщо чоловіків – ухилянтів все-таки спіймають, то суд може їх зобов’язати відпрацювати штраф на громадських роботах. У разі мобілізації таких осіб, штраф буде списано з зарплати військовослужбовця.

Не слід забувати і про кримінальну відповідальність, яка настає після ігнорування трьох повісток, які працівники ТЦК можуть надіслати поштою. Тому, особи, які ухиляються від військового обліку довгий період, можуть навіть потрапити у в’язницю” –  підсумував Руслан Ткаченко.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.