В ухилянтів за кордоном конфісковуватимуть українське майно: роз’яснення юриста

Народні депутати підготували жорсткі міри для чоловіків, які будуть ухилятися від військового обліку. Покарання не омине чоловіків, які знаходяться за кордоном. Ухилянтам блокуватимуть банківські рахунки та конфісковуватимуть майно, яке залишилось на території країни.

Про деталі мобілізаційного процесу та які санкції будуть накладатися на чоловіків розповів адвокат Руслан Ткаченко.

Адвокат зазначив, що за будь-яке порушення правил військового обліку чоловік отримає штраф у 17 – 25,5 тисяч гривень.

Не змінив вчасно прописне на військовий квиток – штраф у 17 тисяч гривень. Не оновив дані в ТЦК до 16 липня – штраф у 17 тисяч гривень. Проігнорував повістку, яка надсилається поштою і вважається врученою навіть, якщо особа знаходиться за кордоном – штраф у 25, 5 тисяч гривень“, – розповів адвокат

Також він додав, що сьогодні штрафувати чоловіків представники ТЦК можуть заочно, для цього не потрібна фізична присутність військовозобов’язаного. Тому багато хто з громадян, особливо ті, які знаходяться за кордоном можуть і не здогадуватися про штрафи від ТЦК.

Як будуть стягувати штрафи від ТЦК з чоловіків, які порушують правила військового обліку.

Представмо ситуацію, чоловік знаходиться за кордоном, його прийшла повістка поштою на адресу прописки в Україні, але він не збирається вертатися, щоб іти в ТЦК, проходити ВЛК та долучатися до ЗСУ. В таких випадках чоловіка будуть штрафувати кожен раз коли йому прийде повістка поштою.

Якщо не оплатити штраф протягом 14 днів з моменту з моменту винесення постанови, то штраф передається до виконавчої служби і сума зросте вдвічі.

В першу чергу виконавча служба заблокує банківські рахунки ухилянта, які знаходяться в Україні і спише з них кошти. Доступу до закордонних банківських рахунків виконавча служба немає.

Що буде, якщо грошей на картці немає

У разі відсутності коштів на банківському рахунку, тоді для сплати штрафу може буде використане майно чоловіка. Спочатку конфіскується рухоме майно боржника, це може бути автомобіль, побутова техніка тощо.

Якщо у чоловіка немає рухомого майна і борг буде накопичуватися і перевищувати 20 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2024 році ця сума складає 160 тисяч гривень), тоді арешту і подальшого продажу підлягає будинок чи квартира боржника.

Нагадуємо, що новим законом про мобілізацію, чоловікам, які знаходяться за кордоном і уникають військового обліку, заборонено надавати консульські послуги. Отримати новий закордонний паспорт вони тільки зможуть на території України.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.