Все одно знайдуть: юрист пояснив, як покарають ухилянтів, що не оновили дані

За новим мобілізаційним законодавством, всі чоловіки віком від 18 – 60 років повинні, були оновити дані в ТЦК до 16 липня 2024 року. Ті особи, які проігнорували дану вимогу, порушили правила військового обліку, через що їм загрожує штраф у 17 -25,5 тисяч гривень.

Як будуть шукати ухилянтів та стягувати з них штрафи розповіла адвокат Дмитро Франчук.

За словами адвоката, якщо військовозобов’язаний не оновив свої дані і проігнорував повістку, то ТЦК та СП накладає штраф та скеровує протокол до суду. Після чого, співробітники Нацполіції повинні з’ясувати місцеперебування порушники, у тому числі й через оголошення його в розшук.

Штраф від ТЦК потрібно сплатити протягом 15 днів, інакше він буде переданий до виконавчої служби і у цьому випадку відбувається наступний алгоритм дій:

  1. Виконавча служба блокує банківські рахунки боржника і в примусовому порядку стягує штраф.
  2. У разі відсутності коштів на рахунку, тоді виконавча служба звертається до суду з позовом про стягнення штрафу з майна військовозобов’язаного.
  3. Якщо у військовозобов’язаного немає банківських рахунків ні майна, з якого можна стягнути штраф, то його притягнути до відповідальності не зможуть.

Також адвокат додав, якщо таких людей все-таки спіймають, то їх жде примусова мобілізація. А штраф за порушення правил військового обліку буде списуватися із зарплати військовослужбовця.

Нагадуємо, якщо штраф попадає до виконавчої служби, тоді він автоматично подвоюється і уже становитиме не 17 тисяч, а 34 тисячі гривень. Якщо додати 10 відсотків виконавчого збору й інші витрати, то це виходить 37,5 тисяч гривень.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.